Нихат Кабил и Емилия Масларова са най-нехаресваните министри

Министрите на труда и социалната политика и на земеделието и горите Емилия Масларова и Нихат Кабил са най-неодобряваните членове на правителството, а най-харесваният е министърът на културата Стефан Данаилов. Това сочат данните на национално-представително изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч през периода 20 януари - 27 януари 2006 г. сред 1168 души, предаде БГНЕС. Индексът за одобрение е формиран чрез изчисление на разликата между положителните и отрицателните оценки за отделните министри, уточняват от социологическата агенция.

Индексът на одобрение на Стефан Данаилов е 21,4. Следват министърът на европейската интеграция Меглена Кунева - 13,7, финансовият Пламен Орешарски  и вътрешният Румен Петков – с по 7,4, външният министър Ивайло Калфин - 7,2, образователния Даниел Вълчев - 1,7, министърът на отбраната Веселин Близнаков - 0,7, и здравният Радослав Гайдарски - 0,7.

Надолу в класация с отрицателен индекс на одобрение следват Емел Етем - минус 1,3, правосъдният Георги Петканов –минус 1,8, транспортният Петър Мутафчиев – минус 2,2, министърът на държавната администрация Николай Василев – минус 5,7. Още по-надолу в класацията са регионалният министър Асен Гагаузов – минус 6,5, и на околната среда и водите Джевдет Чакъров –минус 6,9. Челната тройка на неодобрението е оглавена от Емилия Масларова с минус 10,1, Нихат Кабил – минус 9,3, и министърът на икономиката и енергетиката  Румен Овчаров – минус 8,8.

С най-висок рейтинг сред ръководителите на държавни институции е вече традиционно президентът Георги Първанов. 78 на сто от оценките за него са положителни срещу 16% отрицателни. Одобрението за премиера Сергей Станишев е 47 процента срещу 44 на сто неодобрение. За бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски одобрението е 32 на сто срещу 62% неодобрение. Отрицателно мнение за лидера на ДПС Ахмед Доган имат цели 75 процента срещу одобрение от 17%. Одобрението за Петър Стоянов, Иван Костов, Анастасия Мозер, Стефан Софиянски и Красимир Каракачанов се движи в диапазона между 12-13 процента и 20-25 на сто, а неодобрението - между 62 и 72%.

Повече от половината запитани – 56 на сто оценяват дейността на правителство като отрицателна срещу 37 процента е считат за положителна. Има леко подобрение в резултатите в сравнение с тази от декември м.г. когато имаше рязък спад в положителните нагласи и работата на кабинета одобряваха едва 34% срещу 58% неодобрение, посочва БГНЕС.

Споделяне

Още от България