Ник Клег: Неразумно е да се създава несигурност между Лондон и ЕС

Ник Клег

Британският вицепремиер Ник Клег заяви днес, че би било неразумно да се създава несигурност в отношенията на Лондон с Европейския съюз, предаде Франс прес. Това своеобразно предупреждение беше отправено три дни преди дългоочакваната реч на британския премиер Дейвид Камерън, посветена на Европа.

"Ние трябва да бъдем много внимателни в момента, в който британската икономика се възстановява мъчително от най-тежката икономическа криза от едно поколение насам, да не създаваме период на силна и продължителна несигурност. По мое мнение несигурността е враг на растежа и на заетостта", подчерта Клег пред Би Би Си.

Либералдемократът Ник Клег е изявен привърженик на европейската идея.

"Не мисля, че ще бъде мъдро да се добавя към настоящата ситуация още една степен на несигурност. Това би било като студен душ за растежа и заетостта. За мен приоритетите си остават именно тези две неща - растеж и заетост, а не някакъв неясен дебат за европейските отношения, който може да продължи години наред", посочи Клег.

Британският премиер под натиска на евроскептиците в партията му, няколко пъти заяви в последните седмици, че иска да предоговори връщането на Лондон на някои правомощия, делегирани на Брюксел. Той изрази увереност, че ще може да се споразумее с европейските си партньори по този въпрос.

Британският премиер Дейвид Камерън ще произнесе дългоочакваната си реч за отношенията на Лондон с Европейския съюз на 18 януари в Холандия, съобщи днес канцеларията на премиера. Камерън ще произнесе речта пред представители на деловия свят и европейски дипломати, уточни премиерската канцелария.

Министър-председателят иска да изложи вижданията си за  бъдещето на ЕС, за начина, по който съюзът да се развива и как  да се развиват отношенията с Великобритания, посочи говорител на премиера.

Камерън освен това смятал за важно да уточни своята гледна точка, че е в национален интерес на Великобритания да остане в ЕС, но при променени отношения.

В интервю за Би Би Си тази сутрин британският премиер  отхвърли твърденията, че шантажира европейските си партньори и че действията му са опасни за оставането на страната в ЕС. Не шантажирам никого. Великобритания, като всяка друга европейска страна, има пълното право да каже, че са необходими промени, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?