Ник Клег: Неразумно е да се създава несигурност между Лондон и ЕС

Ник Клег

Британският вицепремиер Ник Клег заяви днес, че би било неразумно да се създава несигурност в отношенията на Лондон с Европейския съюз, предаде Франс прес. Това своеобразно предупреждение беше отправено три дни преди дългоочакваната реч на британския премиер Дейвид Камерън, посветена на Европа.

"Ние трябва да бъдем много внимателни в момента, в който британската икономика се възстановява мъчително от най-тежката икономическа криза от едно поколение насам, да не създаваме период на силна и продължителна несигурност. По мое мнение несигурността е враг на растежа и на заетостта", подчерта Клег пред Би Би Си.

Либералдемократът Ник Клег е изявен привърженик на европейската идея.

"Не мисля, че ще бъде мъдро да се добавя към настоящата ситуация още една степен на несигурност. Това би било като студен душ за растежа и заетостта. За мен приоритетите си остават именно тези две неща - растеж и заетост, а не някакъв неясен дебат за европейските отношения, който може да продължи години наред", посочи Клег.

Британският премиер под натиска на евроскептиците в партията му, няколко пъти заяви в последните седмици, че иска да предоговори връщането на Лондон на някои правомощия, делегирани на Брюксел. Той изрази увереност, че ще може да се споразумее с европейските си партньори по този въпрос.

Британският премиер Дейвид Камерън ще произнесе дългоочакваната си реч за отношенията на Лондон с Европейския съюз на 18 януари в Холандия, съобщи днес канцеларията на премиера. Камерън ще произнесе речта пред представители на деловия свят и европейски дипломати, уточни премиерската канцелария.

Министър-председателят иска да изложи вижданията си за  бъдещето на ЕС, за начина, по който съюзът да се развива и как  да се развиват отношенията с Великобритания, посочи говорител на премиера.

Камерън освен това смятал за важно да уточни своята гледна точка, че е в национален интерес на Великобритания да остане в ЕС, но при променени отношения.

В интервю за Би Би Си тази сутрин британският премиер  отхвърли твърденията, че шантажира европейските си партньори и че действията му са опасни за оставането на страната в ЕС. Не шантажирам никого. Великобритания, като всяка друга европейска страна, има пълното право да каже, че са необходими промени, заяви той.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа

Защо главният прокурор размахва пръст на политици?