Ник Клег решаващ играч в сформирането на новото британско правителство

Ник Клег решаващ играч в сформирането на новото британско правителство

След парламентарните избори във Великобритания лидерът на либералните демократи Ник Клег стана безспорният решаващ играч и от него зависи бързо да бъде формирана управляваща коалиция, пишат британските вестници в събота.

Печатът не изключва възможността водачът на консерваторите Дейвид Камерън да оглави правителство на малцинството, тъй като най-важното е да се състави легитимно правителство, което да търси решение на икономическата криза и британския дълг, посочва Франс прес.

Според "Файненшъл таймс", цитиран от БТА, коалиция между консерваторите, които спечелиха най-много места в новия парламент, и либералните демократи, ще осигури най-голяма стабилност. "Кризата с гръцкия дълг е заплаха за цяла Европа и затова моментът не е подходящ за партийни препирни и маневри за раздаване на високи постове. Бързината е от съществено значение. Трябва да се постигне споразумение през уикенда. Ако това не стане, консервативно правителство на малцинството е логичната алтернатива", добавя изданието, цитирано от Франс прес.

Според "Дейли телеграф" Великобритания трябва да има правителство до понеделник, за да се избегне нов трус на финансовите пазари.

Дейвид Камерън спечели моралното право да управлява и Ник Клег трябва да приеме предложението му за коалиция, а Гордън Браун трябва да се оттегли от състезанието, пише "Таймс". Ако иска да докаже, че либералните демократи са израснали в политиката, Клег трябва да подкрепи консерваторите, добавя "Таймс".

"Гардиън" обаче отправя призив към либералните демократи да се съюзят с лейбъристите. "В многопартийната политика съюзите между партии, спечелили доверието на мнозинството избиратели, винаги са легитимни", пише "Гардиън". Този уикенд лейбъристите и либералните демократи трябва да постигнат споразумение, за да гарантират икономическо възстановяване, да вдъхнат доверие на пазарите и бързо да свикат референдум за реформа на избирателната система", пише "Гардиън".

На Ник Клег никога няма да му бъде простено, ако не приеме предложението на Гордън Браун за коалиция, пише "Дейли мирър“.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?