Никакъв напредък на женевската конференция за Сирия

Сирийската опозиция твърди, че в преговорите с правителствената делегация в Женева няма напредък по въпроса за хуманитарната помощи за обсадения град Хомс, предаде Асошиейтед прес.

Представителят на делегацията на опозицията Анас Абда коментира твърденията за постигната вчера договорката между двете делегации, според която жените и децата ще могат да напуснат Хомс. Той отрече да има подобно споразумение, предаде ДПА.

"Ние продължаваме да настояваме за вдигане на обсадата на Хомс", заяви Абда.

Друг представител на опозицията - Монзер Акбик, подчерта, че жителите на Хомс трябва да имат свободата да останат в родния си град, както и да получат хуманитарна помощ, предаде Асошиейтед прес. Акбик посочи, че днес ще се водят преговори за политическия преход в Сирия.

Преди началото на разговорите той подчерта, че преходното правителство в Сирия трябва да разполага с всички пълномощия и от него трябва да бъде изключен Башар Асад. "Конфликтът се корени в режима и този въпрос трябва да бъде разрешен", подчерта Акбик.

Друг член на делегацията на опозицията - Луай Сафи, заяви, че не е постигнат напредък и по въпроса за освобождаване на политическите затворници, държани от двете страни в конфликта, предаде ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят