Опозицията за доклада на Брюксел:

"Никакъв шанс", "червен картон" пред правителството на ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Огласяването на мониторинговия доклад на ЕК накара и дясната, и лявата опозиция в парламента да обсипе с критики управлението на ГЕРБ. Общият мотив в оценките на парламентарно представените десни и леви партии, опоненти на ГЕРБ, бе, че Брюксел не храни никакви илюзии за способността на сегашното правителство да проведе нужните за страната реформи и му е показал в доклада това недвусмислено.

 

Оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов вече няма да промени отношението на Европейската комисия към България. Европа свали доверието си към кабинета на ГЕРБ, заявиха в парламента след излизането на доклада съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров.

 

По същото време депутатите от Коалиция за България бяха заети да пишат мотивите за внасяне на вот на недоверие към правителството на ГЕРБ за несправянето му с проблемите в областта на сигурността и вътрешния ред.

 

Синята коалиция: Докладът дава ясна оценка на деструктивната роля на Цветанов

 

По-рано през деня от Синята коалиция поискаха отстраняването на вътрешния министър от поста заради поведението му от последните дни, наситено с критики и нападки към съдебната система, политическите опоненти, включително и към президента Плевнелиев, който се обяви против уволнението на съдия Тодорова от ВСС. Конкретен повод за искането на сините бе и "шамарът" към Цветанов с оневиняването от съда на трима лекари от Горна Оряховица, които бяха наречени преди време от парламентарната трибуна от него престъпници.

 

"ЕК очевидно не храни надежди, че правителството на ГЕРБ в оставащата година от мандата си ще постигне напредък в областта на правосъдието и вътрешния ред, и затова предвижда следващият доклад на ЕК да е в края на 2013 г. – шест месеца след встъпване в длъжност на следващото правителство", продължи Иван Костов.

 

"Докладът дава ясна оценка за деструктивната роля на вътрешния министър Цветанов в борбата му с престъпността, корупцията и във войната му със съдебната система в България. Министърът е визиран директно в констатацията, че "независимостта на съдебната система е поставена под въпрос от серия директни политически критики към определени съдии”, обяви още Костов, като цитира констатации на ЕК в доклада.

 

Лидерът на ДСБ отдаде "заслуженото" и на тройната коалиция, като отбеляза, че не е честно БСП и ДПС да искат вот на недоверие на правителството на ГЕРБ, защото 40% от изводите в евродоклада засягат времето на коалицията.

 

"Необходима е незабавна реформа в съдебния съвет, подчерта и Мартин Димитров, доскорошен лидер на СДС. С уговорката, че прави коментар в качеството си на съпредседател на Синята коалиция, но ако счете за уместно, към позицията му може да се присъедини и новият лидер на СДС Емил Кабаиванов, Димитров призова от ВСС да отпадне политическата квота. Той смята, че трябва да се намери национален консенсус по реформата в съдебната система, защото "Брюксел е вдигнал ръце от нас и дори не иска да ни наблюдава година и половина".

 

"Най-лошата част от доклада е, че през това време България редовно ще бъде проверявана не само от комисия, съставена от експерти на ЕК, а и от заинтересовани страни-членки. Това означава, че всяка страна, която е критично настроена към България, може на тези периодични и прецизни, внимателни проверки да изпрати свои наблюдатели”, отбеляза още лидерът на ДСБ Иван Костов.

 

БСП: Критиките на Брюксел не са към предишното управление

 

От левицата не откриха в доклада на ЕК критики към управлението на предишното правителство. Те били насочени само към правителството на ГЕРБ, а "плахите похвали" за законодателната дейност били адресирани именно към тройната коалиция, казаха в нарочно изявление депутатите от Коалиция за България Михаил Миков и Ангел Найденов.

 

Според Миков "ретроспективното мислене" няма да доведе до нищо добро, а БСП не са загубили усета за самокритика. Той илюстрира думите си с факта, че "партията му е понесла отговорността си на изборите през 2009 г."

 

"Този доклад вдигна червен картон на ГЕРБ и доказа, че не може да се управлява с шумни пиар акции, лавина от думи и фанфари, заслуга предимно на Цветанов", продължиха от левицата и обявиха, че документът от Брюксел е направил недостижими трите основни задачи, с които ГЕРБ дойде на власт - влизане в еврозоната, край на наблюденията, влизане в Шенген", отбелязаха още от левицата.

 

И Миков като Иван Костов смята, че мониторинговия период до следващия доклад е толкова голям, защото проблемите пред страната са много и тя да успее да се справи дотогава с тях.

 

Меглена Кунева видя заплаха за демокрацията в България

 

"За първи път в доклада имаме седми критерий и той се нарича демокрация. Това е което ни казва този доклад – демокрацията в България е заплашена. Без върховенство на закона ние нямаме демокрация. Точно този стълб е разклатен. Ако пред лицето на тази опасност не се обединим, не виждам какво друго трябва да се случи", бе коментарът на лидера на новата политическа формация "Движение България на гражданите" Меглена Кунева, която има амбиции формацията да заеме ключово място в следващия парламент.

 

Според Кунева трябва да се направи обща стратегия за съдебната реформа и реформата в правоохранителните органи и да бъде направено така, че системите да си говорят.

 

"Формално сякаш съдебната система се еманципира, но се еманципира благодарение на тежки жертви, които даде в личен план - на двете съдийки, които напуснаха ВСС, защото не можеха да търпят да бъдат част от орган, който не уважават. Системата се еманципира благодарение на съдия Мирослава Тодорова. Системата се еманципира благодарение на протестите, към които се присъединиха много хора. Еманципира се затова, защото хората казаха "Така повече не може", отбеляза Меглена Кунева пред БНР.

 

"Моята надежда е повече в гражданския протест, отколкото в липсващите политически стъпки. Нямам никакво намерение да оправдавам правителството, но като казвам политически стъпки, аз не мога и не искам да сложа всичките си надежди само върху управляващите, първо, защото знам, че те няма да ги оправдаят, второ – защото целият политически спектър трябва да направи необходимото", каза още тя.

 

Настанало е време събиращо, а не време разделно. Вместо да изчакваме доклад след доклад и да присъединяваме мнението си към ЕК, политиците трябва да реагираме по най-острия възможен начин тогава, когато се разделя по партии квотата за инспектората на ВСС, когато по непрозрачен начин се правят избори за членове на ВСС, когато нямаме никакъв критерий какво означава да се избира главен прокурор. Дали не е моментът да отидем стъпка напред и да говорим за директен избор на главен прокурор. /.../ Вярвам, че това правителство би могло да съзре интереса си. Надявам се, че ще намери общ терен с другите политически сили, коментира Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от България