Разрешителни за строеж на 17 огради на Карадере

Никнат нови и нови съмнителни случаи на строителство по Черноморието

Екоинспекцията в Бургас: Категорично дюни са засипани със земни маси в Китен

Никнат нови и нови съмнителни случаи на строителство по Черноморието

Застрояването на плажове и дюни по Черноморското крайбрежие продължава, като всеки ден излизат нови и нови случаи. Общото при тях е, че стават известни след сигнали на граждани или природозащитни организации, а държавните институции се задействат пожарно след разгласяването им.

След като през почивните дни станаха ясни случаи на застрояване в Китен и Синеморец, днес се разбра, че има издадени 17 разрешителни за строеж на "прозирни огради" в местността Карадере, които се обжалват от неправителствената организация "Да спасим Карадере".

Началникът на ДНСК Милка Гечева потвърди за издадените разрешения за строеж пред бТВ, но уточни че там все още няма строителство. Тя добави, че става въпрос за ограждане на частните терени в местността.

Тепърва се очаква да излизат още подобни случаи. Проблемът е, че тези места вече са станали урбанизирани територии. За тях има влезли в сила подробни устройствени планове, одобрени от местната власт преди приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който влезе в сила от 1 януари 2008 г. Въз основа на тях се издават разрешителни за строеж.

Пропуските обикновено са свързани с екологичното законодателство – Законът за биологичното разнообразие, Законът за опазване на околната среда и Законът за защитените територии. Най-често няма т.нар. екооценка или оценка за съвместимост, ако попада в защитена зона. Това стана ясно от обясненията пред бТВ на еколога Люба Батенбергска, от сдружението "Да спасим Карадере", която онагледи схемата с матрьошки.

Заравнените площи на плажа в Китен са дюни

"Категорично насипаният и заравнен терен от "ИФ фаворит" ЕООД е дюни, съгласно специализираната кадастрална карта от 2014 г. и според картирането на местообитания, извършено от МОСВ", заяви Таня Манолова, директор на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас пред бТВ.

Преди няколко дни стана ясно, че терен край Китен се подготвя за строеж и площта е изравнена и засипана със земни маси.

Това е направил концесионерът на къмпинг "Китен", като инвеститорът "ИФ Фаворит" е заявил, че целта е да се отстранят последиците от бедствията, предизвикани от поройните дъждове миналата година, по думите на управителя на дружеството Стамо Стамов. Същият инвеститор изля бетона и на плажа на къмпинг "Юг" в местността "Корал".

Заравнената със земни маси местност на плажа "Китен" е извън границите на защитената екомрежа "Натура 2000" и не могат да бъдат наложени санкции, каза Таня Манолова. По думите ѝ обаче има нарушение по Закона за опазване на околната среда.

Проверка на къмпинг "Юг"

По повод скандала с къмпинг „Юг“ в община Царево, където бяха излети бетонни плочи на плажа в залива Корал, Манолова заяви, че днес междуведомствена комисия ще прави проверка на място по случая.

Бившият изпълнителен директор на Агенцията по кадастъра инж. Валентин Йовев коментира пред БНР разминаването между кадастралните карти и специализираните карти по Закона за Черноморското крайбрежие, където са очертани дюните, което излезе наяве около случая с Корал.

"Разминаването идва от това, че през 2012 година беше извършено ново картиране на плажовете. След това през 2013 година се извърши актуализация на данните – ново замерване на дюните в Зона Б (до 2000 метра от брега - бел. ред.). Тези терени, които трябва да се присъединят към плажовете, вече са заснети, очертани, но предстои процедура по присъединяването на тези дюни към имотите на плажовете", обясни той.

Инж. Йовев каза още, че данните за над 300 плажа са актуализирани през 2013 и 2014 г. и е възложено и изпълнението на цифрова информационна система за крайбрежието, която се очаква да е готова в края на май. Според него има съвместимост между двете бази данни, но е възможно и в бъдеще да има разминавания.

Случаят "Синеморец"

Преди дни пък в Синеморец започна строеж на жилищна сграда на метри от морето, а парцелът е част от природен парк "Странджа" и от мрежата "Натура 2000". От РИОСВ – Бургас обявиха, че са спрeли строежа, защото се извършва без инвестиционното предложение на инвеститора да е съгласувано с тях. Освен това строителството на територията на парк "Странджа" е забранено.

Кметът на Царево Георги Лапчев заяви пред БНР, че ще бъде направена проверка, за да се види доколко коректно е разрешението за строеж.

"РИОСВ – Бургас има претенции, че теренът не е собственост на този инвеститор. Тази сделка се е случила преди 11 години, когато община Царево е продала този терен. Преди 11 години е минал през нотариуси, вписан е в съда. Има още една разпоредителна сделка. Ако някъде някой е виждал някакъв проблем, то е трябвало още тогава да се реагира. Аз считам, че когато има решение на съд, някой трябва да се съобрази с това решение", каза кметът на Царево.

Според него РИОСВ не е страна по казуса, защото имотът, върху който се строи, е в рамките на регулацията на село Синеморец. Лапчев заяви, че местните хора държат на природата.

В заповедта на екоинспекцията за спиране на строителството е записано, че имотът, за който община Царево е издала разрешение за строеж, е придобит чрез две сделки. Едната е от 2005 г., а другата от 2012 г. С тях общината е продала частна общинска собственост на дружеството "Корк и Форк". Според екоинспекцията обаче сделките са недействителни, тъй като парцелът е част от парк "Странджа" от 1995 г. и никога не е изключван от територията му. Съгласно закона пък земите в парка са публична собственост и няма как да бъдат продавани.

Отлагане за спорен план в Несебър

Общинският съвет в Несебър отложи обсъждането на промяна в подробния устройствен план за терен от 14 декара пред входа на Северния плаж в града. Имотът включва пясъчни дюни и водна пързалка, като според новия план се предвижда изграждането на широка алея и курортно застрояване, съобщи БНР. Миналата седмица общински съветници от опозицията в Несебър сигнализираха, че общината подготвя застрояването на терена, който всъщност бил собственост на държавното дружество "Слънчев бряг". То обаче не било поискало изменение на плана. От общината обясниха, че промяната е по настояване на собственик на част от имота и се налага, тъй като действащият план не отговарял на кадастралните карти и бил неточен.

Преди да се вземе окончателно решение по казуса, разширена комисия към общинския съвет ще разгледа предложението на общината за промяна. Общинари от ГЕРБ заявиха, че теренът вече се подготвя за строителство, тъй като преди време започнало изсичане на дървета. Какво обаче щяло да се строи съветниците от ГЕРБ не знаел, а именно неяснотата била основен проблем според тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България