Цвета Караянчева на поклонението пред жертвите на тоталитаризма:

Никога да не забравяме и повтаряме концлагера в Белене

Никога да не забравяме и повтаряме концлагера в Белене

Случилото се в концентрационния лагер на остров Персин край Белене никога не бива да се забравя и да се повтаря, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в събота по време на  национално поклонение в памет на жертвите на тоталитаризма,  състояло се на мястото на лагера.

"Трудно е да се връщаме към моментите от историята, когато човешката природа е показвала най-грозното от себе си, но е много важно те да не бъдат забравяни", каза още тя пред участниците в церемонията, съобщиха от пресцентъра на народното събрание.

По думите на Караянчева тези моменти трябва да бъдат помнени, защото единствената противоотрова срещу жестокостите от миналото е будната памет, предавана от поколение на поколение. "Белене е пустош на разбитите съдби, на смазаните животи, на потъпканите таланти, на отреченото право на самоопределение“, каза още тя.

"Белене е символ на четиридесет и пет годишната изолация от свободния свят, на безправие, на страх, на политически разгул“, добави парламентарният шеф.

"Не толкова отдавна тук са били докарвани мъже и жени, чиято основна вина е била, че искат да живеят достойно", каза още Караянчева, По думите ѝ "твърде малко време е минало, за да можем да си позволим да гледаме на тези събития хладнокръвно като на отдавна отминала история“. "Живи са преките наследници на някои от жертвите на това престъпление, гневът и болката са също живи и още дълго ще останат живи“, отбеляза тя.

Караянчева подкрепи инициатива за мемориал, "за да може нашите наследници, нашите деца, да знаят, да помнят и никога, никога да не допуснат такова ужасно нещо да се повтори".

Помолена да коментира предложения от оратори на възпоменателната церемония за премахване "паметниците на комунизма", Караянчева заяви, че по тази тема се говори много години и има много дебати.

"Може би понякога трябва да запазим нещо от миналото, за да може да ни напомня, че точно тогава е имало нещо много лошо за хората. Нещо, което е унищожавало човешки съдби", каза председателят на парламента.

"За това може да се направи един голям дебат, но знаете че винаги гледните точки са "за" и "против" - трябва да се чуят всички мнения. Аз си мисля, че точно такива събития като днешното трябва да се случват всяка година. И тук трябва да идват все повече млади хора, за да помнят и да разказват", добави Караянчева, цитирана от БТА.

Тя коментира и отсъствието на представители на БСП от поклонението. "Колегите от БСП ги няма тук - не знам защо продължават да упорстват. Може би мислят, че така е правилно - не мога да се бъркам в тяхната политическа идеология. ГЕРБ имаме идеология: никога повече комунизъм, никога повече престъпни режими. Демокрация, свобода и възможност на всеки да се изявява и да бъде личност, която може да допринесе за България", изтъкна в заключение Цвета Караянчева.

В традиционното поклонение пред паметта на жертвите на тоталитаризма в концентрационния лагер на остров Персин участваха депутати, представители на изпълнителната и местната власти и много граждани.

През 2019 г. се навършват 70 години от създаването на лагера в Белене.

Споделяне

Още от България