Никога няма да стигнем евродоходите, ако не произвеждаме повече

Никога няма да стигнем евродоходите, ако не произвеждаме повече

Икономиката на България засега има стабилен растеж, но намалява производителността на труда и ако тя не бъде повишена, доходите в страната може никога да не догонят европейските. Това констатира доклад на Световната банка, представен в Министерски съвет в понеделник пред министрите на финансите Пламен Орешарски, на образованието Даниел Вълчев и на държавната администрация Николай Василев.

Над 5 процента е средният реален ръст на Брутния вътрешен продукт годишно между 2000 и 2007 година, а през първото полугодие на тази година увеличението е 6.4 на сто. Икономическата активност на населението се е повишила до 65 процента и е по-висока от тази в Унгария, Полша и Румъния, пише в доклада. В него се посочва, че от 2002 г. насам са разкрити повече от 400 хил. работни места, а безработицата намалява до под 7%,  но спада производителността на труда, което създава опасност от по-висока инфлация и забавяне на икономическия растеж, отбелязват експертите на Световната банка.

Ако иска бързо да доближи нивата на доходите в останалите държави от ЕС, България трябва да увеличава производителността на труда с по 5 процента годишно, препоръчват специалистите.

Според тях това може да стане само с реформи на пазара на труда и на продуктовите пазари на страната, както и развитието на човешките ресурси и научноизследователската дейност.

Експертите обвързаха пряко повишаването на производителността на труда с по-доброто образование. Финансовият министър Пламен Орешарски също призна, че подобряването на управлението на средното и висшето образование и съответно самия обучителен процес е ключът за увеличаване на производителността.

Оптимистичен и песимистичен вариант за нарастване на доходите на населението, са записани в доклада на Световната банка. Според първия българинът ще достигне по заплата европеецът през 2040 г., но при положение, че повишава производителността на  труда с по 2 процента годишно до 2015 г., а след това – с по 5 на сто. Ако обаче БВП расте само с по два процента, никога няма да настигнем европейците по доходи.

Финансовият министър Пламен Орешарски отбеляза, че върху производителността на труда влияе и намаляването на населението в трудоспособна възраст. Всяка година 30-40 хил. души по-малко са хората в активна трудова възраст.

Това е нормално като се има предвид отрицателният прираст, който страната ни бележи от години, емиграционната вълна в края на 1980-те години, както и че хиляди образовани млади българи предпочитат да започнат работа в европейска страна, отколкото в родината си, заради по-добрите финансови и кариерни перспективи.

В същото време от Българската стопанска камара представиха свой проект за внос на работна ръка от българските диаспори, които могат да се привлекат с предоставяне на българско гражданство и стимули като кредити за  жилища, образование и др. Документът ще послужи за изготвянето на национална миграционна политика, допълниха от БСК.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?