Никога повече няма да има такъв бум в строителството и развлекателния бизнес

Никога повече няма да има такъв бум в строителството и развлекателния бизнес
Бумът в строителството и развлекателният бизнес отпреди кризата никога няма да се повтори в България в същата степен, прогнозира финансовият министър Симеон Дянков. Той беше основен лектор на семинар в четвъртък, организиран в Европейския парламент в Брюксел от евродепутатите Илиана Иванова и Отмар Карас от Европейската народна партия (ЕНП), предаде Днес.бг.

Според Дянков пикът на строителството и игралните заведения е бил до голяма степен спекулативен. Затова, макар България да започва да се отърсва от кризата, едва ли размахът, познат отпреди 2008 г., някога ще се повтори.

Министърът коментира, че в страната има прекалено много инвестиции в недвижими имоти и туризъм, които са със слаба възвращаемост и поради това задържат икономическия растеж у нас.

Проблемите в икономиката той отдаде най-вече на това, че бизнес средата у нас по време на прехода и в първите години от европейското членство е била съвсем различна от европейската. Допълнително липсата на инфраструктура ни е държала откъснати от останалата част на Европа.

Финансовият министър коментира, че икономическите проблеми в страната се дължат предимно на факта, че на важни бизнес позиции се се настанили "борци, комунисти и комсомолци", с които се работело трудно. Но те постепенно бивали измествани по естествен път.

"Кризата дава невероятни възможности и ние трябва да се възползваме от тях", заяви Дянков в Европейския парламент.

Като основни източници на надежда за възраждане на икономиката той посочи преместването на производства от Западна към Източна Европа. Такава тенденция вече се забелязвала в производствата от химическия, фармацевтичен и стъкларския сектор.

Такива дейности ще съживят българската индустрия и ще натоварят производствения потенциал, съществуващ у нас отпреди 30 години и оставен да запустява по време на прехода, убеден е министърът.

Според друга идея на вицепремиера акцентът, поставен от сегашното правителство върху строителството на магистрали, ще помогне за по-доброто свързване на България с останалата част на Европа, което ще стимулира икономическия растеж у нас.

Дянков не пропусна да спомене, че в момента 21 европейски държави се управляват от десни правителства, което създава според него добра база за водене на координирани европейски политики и по този начин за засилване конкурентността на ЕС пред останалата част от света.

В отговор на въпрос обаче заяви, че България не поддържа воденето на обща европейска данъчна политика и се изказа срещу предложенията за въвеждане на европейски корпоративен данък. Той би бил вреден за малки икономики като българската, е аргументът на Дянков. Малките икономики не работят добре при високи данъци за бизнеса, каза финансистът.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?