Никой частник не иска летището в Горна Оряховица

Пореден провал претърпя транспортното министерство с опита си да намери частник, който да инвестира милиони в запуснато летище в Горна Оряховица. От ведомството съобщиха, че отново удължават срока за получаване на оферти от потенциални концесионери – до 17.00 часа на 3 декември 2012 г.

Документацията за участие в откритата процедура може да бъде закупена срещу 5200 лв. в срок до 17.00 часа на 30 ноември 2012 г.

Условията за участие в процедурата са инвеститорът да има регистриран основен капитал не по-малко от 1 млн. евро, както и размер на балансовата стойност на активите да е не по-малко от 5 млн. евро. Участникът трябва да докаже годишен приход от поне 1 млн. евро в последните 10 години от управление или експлоатация на летища в размер на 3 млн. евро. Кандидатите трябва да имат опит с управление на летища с пътникопоток, надхвърлящ 200 000 пътници годишно или товарооборот, надхвърлящ 10 000 тона годишно.

В Стратегията за концесии на транспортна инфраструктура на ГЕРБ пише, че летищата са стари и не особено атрактивни, не са пригодени към шенгенските изисквания, прилежащата им инфраструктура е в лошо състояние, а румънските летища представляват сериозна конкуренция, поне що се отнася до пистата в Русе.

При представянето на концесионната стратегия още през 2010 г. обаче управляващите заявиха, че приходите от инвестиции в съоръженията и развитието на търговска дейност ще са 1 млрд. лева. Близо две години след това единственият позитивен опит на ГЕРБ с концесиите на инфраструктура е за бургаското пристанище, част от което вече се управлява от Параходство “Български морски флот“.

Споделяне

Още от Бизнес