Никой не иска да оглави Фонда за лечение на деца

Таня Андреева

Към момента няма нито един кандидат за директор на Центъра "Фонд за лечение на деца", съобщи в четвъртък министърът на здравеопазването Таня Андреева пред депутатите от здравната комисия в парламента.

Пред две седмици оставка от поста подаде д-р Ива Станкова след продължително напрежение между нея, организациите на деца с проблеми, обществения съвет и здравния министър. Станкова на свой ред пое поста от предшественика си Павел Александров, който бе обвинен в злоупотреби, но те пък не бяха доказани.

Според министър Андреева д-р Станкова ще изпълнява функциите си до понеделник, 7 април, което означава, че проблемът с намирането на шеф на институцията е неотложен за решаване.

До момента се са приети новите правила за работа на фонда. Министър Андреева каза, че се надява следващата седмица да се намери консенсус между членовете на Обществения съвет и на работната група, изготвила правилата. Нямаше единодушно мнение по отношение на формуляр, който се издава от Министерството на здравеопазването за лечението на децата.

Таня Андреева повтори пред комисията по здравеопазване факти от одита, извършен във фонда за времето на директорите Александров и Станкова. Резултатите показват недопустимо забавяне в разглеждането на заявленията за лечението на деца в чужбина.

До 72 дни е продължавало обсъждането на заявления, внесени в Обществения съвет на фонда, вместо за регламентираните 45 дни, посочи Андреева.

Липсата на прецизно регламентиране на взаимоотношенията между външните експерти и фонда е довело до закъснение при предоставяне на становище и при двамата директори. Има случаи, в които представянето на експертни становища са били забавяни от 1 до 54 дни. И в двата проверени периода досиетата на подпомогнатите лица не са окомплектовани и не са извършвани проверки от страна на администрацията за пълнота на подаденото заявление.

Сериозен проблем и за двата периода е и координацията, която фондът осъществява с лечебните заведения в чужбина, тъй като изпращането на оферта, определянето на дата за прием на пациентите или осъществяване на преглед не могат да бъдат регулирани от фонда и са в пряка зависимост от болницата, посочи още д-р Андреева.

Разходите за лечение на децата, откакто съществува фондът, не са отразявани по разчетни сметки, а се осчетоводяват директно на разход, което затруднява счетоводното проследяване на сумите за доплащане или възстановяване от клиниките в чужбина, каза още министърът

По думите ѝ в работата на Фонда за лечение на деца има системна грешка, която датира отдавна.

Споделяне

Още по темата

Още от България