Никой не иска Циганов

Никой не иска Циганов
България е уведомила Русия по официални канали за задържането на руските мафиоти Константин Циганов и Андрей Панпурин, стана ясно от изявление на руския консул в България Артем Барков пред в. "Комерсант". Според консула задържането им е станало през август. Формулировката на българските служби е "за нарушаване на закона", а в случая на Циганов и за "съпричастие към местна организирана престъпна група". Консулът уточнил също, че във връзка с класифицирането на делото в категорията "национална сигурност" не може да предостави по-подробна информация, а такава трябва да се търси от правоохранителните органи в Русия.

По-рано стана ясно, че през март 2010 г. със заповед на председателя на ДАНС на Циганов и Панпурин е наложена принудителна административна мярка "експулсиране” и забрана за влизане в страната за срок от 10 години. Двамата се намират в момента в центъра за задържане на чужденци в Бусманци, тъй като имало "технически пречки" за експулсирането им. По неофициална информация Циганов и Панпурин отричат самоличността си и нямат валидни руски документи. Не е ясно защо консулството на Русия не им издава такива, след като очевидно ги е разпознало.

Управлението на Федералната  Служба за Безопасност (ФСБ) в Свредловска област е потвърдило за задържането на руснаците. "По наша информация те са задържани за незаконно получаване на българско гражданство и са подозирани за изнудване на територията на България" - пояснява пред "Комерсант" Анна Ластовецкая, ръководител на пресслужбата на регионалното УФСБ. Тя обаче добавила, че ведомството и не разполага с по-подробна информация.

 От българското МВР са казали пред "Комерсант", че подробна информация може да бъде получена след края на разследването.

До този момент не беше известно, че срещу Циганов и Панпурин се води разследване за престъпления, извършени на територията на България. По данни от ДАНС заповедта им за експулсиране е заради "заплаха за националната сигурност". С такъв мотив обикновено се гонят чуждестранни шпиони, заловени от българските контраразузнавачи, а не заподозрени за престъпления от общ характер.

Както съобщи Mediapool, ВАС е отхвърлил окончателно жалбата на Циганов и Панпурин срещу заповедта за експулсиране.

Говорителят на екатеринбургското ФСБ Анна Ластовецкая е направила изявление и за сайта УралПолит.Ru, според което въпросът за експулсирането на Циганов и Панпурин в Русия към момента не стои на дневен ред, тъй като двамата са задържани за престъпления спрямо българските закони.

Циганов обаче е търсен от прокуратурата за престъпления в Русия и обявата за издирването му е налична на сайта на руското Министерство на вътрешните работи.

Правоохранителните органи в Екатеринбург не са ентусиазирани от завръщането на бившия шеф и на финансиста на организираното престъпно съобщество "Уралмаш" - твърди "Комерсант". Представител на силовите структури в Екатеринбург е казал в неофициален разговор следното: "Те отдавна не влияят на криминогенната обстановка в региона, така че въпросът за целесъобразността на завръщането им е под въпрос. Още повече, че завръщането им ще се очаква дълго - могат да ни ги върнат само след като бъдат напълно чисти пред законите на България. Естествено, ако ги привлекат към реална отговорност", отбелязал събеседникът на вестника.

До този момент няма данни Циганов и Панпурин да са привлечени към реална отговорност за нарушаване на българското законодателство по подозренията за "съпричастие към местна организирана престъпна група" и "изнудване". Колкото до гражданството на Циганов, получено през 2001 г, то е отнето през март 2010 г., а българските закони не предвиждат друго наказание за деклариране на неверни данни за български произход при натурализация.

Излиза, че Циганов и Панпурин нямат проблеми с българските закони, а само с националната ни сигурност, което пък повдига куп други въпроси за безпроблемното им пребиваване в България и десетките милиони с неизвестен произход, инвестирани в мащабния им бизнес - в строителство, имоти, животновъдство и други дейности.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят