Въпреки че скандалът смъквал имиджа на ГЕРБ, Бойко Борисов отсече:

Никой не ме пита за подслушването, защото никой не го интересува

Експремиерът още е убеден, че Цветанов не е нареждал незаконни СРС-та, но признава, че „той е много мнителен, той подозира всички”

Скрийншот: Нова телевизия

„Никой не ме е питал, защото това (подслушванията – бел.ред.) никой не го интересува – нито пълнят джоба, нито променят начина на живот. Само подменят темата...”

Това обяви бившият премиер Бойко Борисов по време на свое първо телевизионно интервю след началото на скандалите, свързани със засилващите се съмнения, че заместникът му в ГЕРБ и ексвътрешен министър Цветан Цветанов е нареждал незаконни подслушвания, докато оглавяваше МВР.

„Извинявам се, че на Великден трябва да занимаваме хората... Не съм мълчал, аз всеки ден говоря по площадите на България”, добави Борисов пред Нова телевизия в неделя, уточнявайки, че се появява в ефир само, за да спази уговорката си с известния водещ с агентурно минало Кеворк Кеворкян.

В началото на гостуването си в студиото на „Всяка неделя” той припомни официална позиция на Държавния департамент на САЩ по повод публикуването на секретни дипломатически грами в Уикилийкс – че „не коментира материали, за които нерегламентирано е изтекла информация”.

„Така трябваше да реагират политическите партии... Вместо политическите партии да се занимават с политика, могат да обявят конкурс”, добави Борисов, предлагайки иронично на опонентите си да направят „пазар” за СРС-та. Все пак призна, че вихрещите се скандали вредят на "репутацията на ГЕРБ".

„Няма как само да си говорим за религия и за това колко е важна църквата в тези дни...”, продължи той в опит да демонстрира уважение към Възкресение Христово, след което за пореден път „разобличи” медиите, подразнен, че вече всички били настроени срещу ГЕРБ.

 „Сега видяхте, че всички медии се обърнаха и точно тези, които твърдяха, че са наши са най-злостни в атаките си срещу нас”, отбеляза експремиерът. По-късно уточни и, че средствата за информация са контролирани от БСП и ДПС.

Не пропусна и неправителствените организации, които все се оплаквали от липсата на свобода на словото и го обвинявали в диктатура, а сега не алармирали за несправедливата за бившите управляващи ситуация.

По отношение на изтеклия в медиите запис от шокиращ негов разговор с разследвания ексаграрен министър Мирослав Найденов и подалия оставка заради скандала градски прокурор Николай Кокинов, Борисов се придържаше към позицията: „Аз не мога да коментирам никакъв разговор и не желая да го коментирам”. Предпочете да наблегне на опасенията си, че „сега след празниците, в тези 3-4 дни, ще ни ударят още по-силно”, очаквано неглижирайки сериозността на съдържанието на записа, в който се чува обсъждане на възможностите за манипулиране на делото срещу Найденов.

По повод предпразничното съобщение на прокуратурата, че са открити данни за престъпления, извършени от Цветанов, Борисов препотвърди подкрепата си за „мотора на партията”, отбелязвайки, че ако все пак нещо бъде доказано, заместникът му „си заминава”.

„Казал съм му (бел.ред. на Цветан Цветанов) в очите, че ако това е вярно, си заминава. Гледал съм го в очите и съм му го казал. Ако това, което той казва, не е истина, сам ще се разделя с него... Цветанов е мотор в партията и той си има своето място в партията. Партията го обича и го зачита. Ако като вътрешен министър е допуснал грешка, той няма да бъде повече вътрешен министър, ще си понесе наказанието. Точно и ясно. Но той с цялата си душа ми е обяснявал, че това не е вярно, че това не е истина. Цял месец чувам обвинения и все още – търсене на доказателства. Чакам деня, в който ще го обявят”, каза Борисов. 

След което даде разяснения за структурата на ГЕРБ, очаквано залитайки в самооценки за свършеното по време на недовършения мандат.

„Партия ГЕРБ е партия, която съм създал аз. Тя е партия, която създаде своите организационни структури. Ако в момента другите политически партии са зле, а те са зле, нямат организационна работа, нямат структура. Вижте - листите на БСП – във Варна има хора, задържани със стотици хиляди левове различна валута... В Плевен, ако сметнат автопарка на втория в листата на БСП за Плевен, е колкото пенсиите в плевенски окръг, в Ловеч имат човек с катастрофа. Те нямат организационен ръководител, а когато бях в кметството – аз съм строител...

Аз минах покрай Телевизионната кула, видях естакадата и ми е драго. Видях вашия собственик на телевизията в коридора и ми казва – дано продължите да строите, защото си идва от Бургас и си е дошъл за три часа. Партията трябваше да бъде изграждана, партийната работа е тежка и неблагодарна... Всеки иска да стане депутат, кмет, общински съветник. Тези хора се карат, па се разправят, па спорят, па си правят интриги и т.н. Цветанов е като кошчето за отпадъци – за душевни отпадъци на всеки един от тях. Аз съм му дал да се занимава с тази работа”.

На няколко пъти Борисов отбеляза, че едновременно вярва и на Цветанов, и на прокуратурата. И все пак даде да се разбере, че силно се съмнява в подбудите и основанията на обвинението да се активизира срещу бившия МВР шеф.

„Дали ще си послужат с лъжесвидетели, дали ще измислят нещо друго... Аз му вярвам, защото съм го гледал в очичките.”

Забравяйки признанието си, че е мнителен към министрите си и е по-добре те да знаят, че са подслушвани, Борисов отрече някога да е искал да използва незаконни СРС-та. Отрече и Цветанов някога му е докладвал за подобни неща.

„Никога! И той съм убеден, че устни разпореждания не е давал. Нито едно СРС, нито една теза...”, показа твърдост Борисов, уточнявайки лаконично „ама какво да подслушвам Станишев, който всеки ден е по медиите...”

Експремиерът обясни още, че изобщо нямал потребност и желание да следи какво говорят в частните си разговори опонентите му.

„Виж Цветанов това му е лошо качество – той е много мнителен, той подозира всички”, призна с усмивка Борисов, добавяйки, че бившето му вице в МС невинаги се оказвал прав. Повтори и старите си подозрения, че всъщност целия разговор с Кокинов и Найденов е монтиран.

„Целта е да ни изкарат всички маскари, аз не желая да коментирам нещо... Няма да коментирам по никакъв начин”, категоричен бе Борисов. 

Подканен от водещия поне да тълкува поведението на главния секретар на МВР Калин Георгиев, той демонстрира подкрепа за професионалния ръководител на силовото ведомство. И двамата събеседници обявиха, че вярват на Георгиев, който първо отрече всички констатации на прокуратурата, а след това, по думите на главния прокурор Сотир Цацаров, не е дал показания, които да опровергават позицията на обвинителите, че в МВР има условия за злоупотреби със СРС-та, както и, че проверката на обвинителите е била саботирана. Разминаването в мненията на Георгиев не стана обект на коментар.

Цацаров обаче бе споменат на няколко пъти от Борисов, който се оплака, че в края на миналата година е бил обвиняван, че кадрува в съдебната система покрай конкурса за главен прокурор във ВСС, а пък сега опозицията приветствала действията на държавното обвинение. Без коментар обаче остана репликата на Николай Кокинов към Борисов от скандалния запис: "Не ми са подсмихвай, ти си го избира!" Тя визираше "повратливото" поведение на Цацаров, от което вече бившият градски прокурор напоително се оплакваше по време на злополучния за него разговор в Банкя.

Споделяне

Още по темата

Още от България