Никой не отива в затвора заради аварията в “Кремиковци”

Никой не отива в затвора заради аварията в “Кремиковци”
Софийски градски съд (СГС) не постанови в петък нито една присъда за ефективно лишаване от свобода срещу шестимата обвинени за аварията в металургичния комбинат “Кремиковци”. На 10 януари 2004 г. при изтичане на доменна газ в предприятието загинаха трима работника, а други 22-ма бяха  ранени.

Починаха водопроводчиците Тошко Петров, Здравко Мишев и пожарникарят Темелко Първанов. СГС образува делото няколко месеца по-късно през същата година.

След приключване на разследването прокуратурата обвини за инцидента началника на група "Пожарогасене" Иван Нешков, началника на смяна в доменното производство Валентин Кубадинов, началника на газоспасителите Христо Александров, газовика Димитър Блажев, началника на производство "Водоенергийно" Николай Савов и старшия газоспасител Ивайло Стойков.

При произнасянето на присъдите на първа инстанцията съдът реши, че вина носят са само Блажев, Савов и Кубадинов. Никой от тях обаче не бе осъден ефективно на лишаване от свобода. Най-тежки санкции получиха Димитър Блажев и Валентин Кубадинов, осъдени на 3 години затвор условно с пет години изпитателен срок. Двама ще трябва да платят и глоби от по 1000 лева.

СГС реши, че първият не е поддържал нормалното количество вода в система, а вторият е нарушил правилата за безопасност като не е предвидил достатъчно персонал в съоръжението за очистване на работните помещения от газове.

Николай Савов получи административна санкция от 2000 лева, защото е нарушил правилата за безопасност в комбината и не е извел хората от опасната зона в деня на аварията.

Тримата виновни ще трябва да заплатят на семейството на Темелко Първанов общо 80 000 лева по заведения срещу тях граждански иск и разноските по делото на стойност 3 хиляди лева. Преди това родните бяха внесли искания за обезщетение на обща стойност 300 хиляди лева.

От Софийска градска прокуратура съобщиха, че ще обжалват присъдите пред Апелативния съд. Според водещия процеса прокурор Божидар Джамбазов постановените присъди са ниски и пред втората инстанция той ще настоява за ефективно лишаване от свобода. Прокурорът бе поискал между 3 и 8 години затвор за шестимата обвинени за немарливо изпълнение на служебните задължения.

“Това, което очаквах е три по-тежки наказания и три по-леки наказания. Аз не мога да се съглася, че наказанието за причинени три смъртни случая би могло да бъде три години условно”, заяви Джамбазов.

Защитата на Блажев коментира след края на заседанието, че той е бил изкупителна жертва, а виновните не са били изправени пред правосъдието.

Споделяне

Още от България