Никой не приема сериозно импровизациите на ГЕРБ за нов изборен референдум

БСП внася до две седмици собствения си проект за смесена избирателна система

Данаил Кирилов, сн: БГНЕС

Дали и кога парламентът ще се захване с промяна с избирателната система, след като законопроектът на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот по модел на Слави Трифонов бе окончателно отхвърлен? Отговорът изглежда доста неясен, тъй като по принцип темата за промени в Изборния кодекс отсъства от управленската програма на ГЕРБ и "Обединени патриоти", а междувременно депутатът от ГЕРБ и шефът на правната комисия Данаил Кирилов лансира идея за нов референдум за избирателната система. Предстои опозиционната БСП да внесе своя проектозакон за смесена избирателна система, но към момента ГЕРБ не са коментирали каква позиция ще заемат.

Данаил Кирилов допусна в събота пред БНР, че може да се проведе нов референдум, едновременно с европейските избори през 2019 година. Целта на допитването щяла да е да установи каква точно избирателна система искат българите и да се отговори на очаквания им. Самият Кирилов уточни и пред Mediapool, че идеята му не е съгласувана с ръководството на партията и не знае дали ще се приеме. Негови колеги неофициално коментираха, че той е импровизирал.

Евентуалното провеждане на нов референдум след две години би означавало, че дотогава избирателната система няма да се пипа – противното би било абсурд.

Факт е обаче, че откакто проектът им за мажоритарния вот бе отхвърлен, ГЕРБ не са казали какво ще предприемат – ще внесат друг закон, ще работят заедно с БСП по техния проект или ще протакат дебата, за да не се промени нищо.

Към момента "идеята" на Данаил Кирилов не просто не намира подкрепа сред останалите партии в парламента, а дори е определяна като "пиар на гърба на народа". Неодобрението сред опозиционните формации не е изненада, но особено раздразнени са коалиционните партньори на ГЕРБ от "Обединени патриоти".

"Не случайно темата с мажоритарното гласуване не е в програмата на правителството, коалиционното споразумение също е предвидило вариант всеки да си има позиции по дадени теми. Ако ГЕРБ настояват да продължават с популизма си, ние пак няма да ги подкрепим за поредния референдум. Да идат и да събират подписи", казват неофициално представители на ОП пред Mediapool.

"Няма как да имаме официална позиция на хрумване на Данаил Кирилов, което той самият казва, че не е стиковал с партията си", твърдят патриотите.

От ГЕРБ обясниха пред Mediapool, че шефът на правната комисия е изложил пред медиите свое предложение, което до този момент не е обсъждано нито от парламентарната група на партията, нито от политическото ѝ ръководство.

"Когато го обсъдим, в някакъв момент ще имаме решение", допълниха от ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък изрази лична позиция, че организирането на нов референдум е "абсолютно безсмислено". По думите ѝ това са опити на формацията на Борисов да си направи пиар на гърба на народа.

Тя уточни, че предстои партията ѝ да внесе свое предложение за промяна на избирателната система. Както Mediapool вече писа, в проекта на БСП ще бъде предложено 120 депутати да са мажоритарно избрани и 120 - пропорционално. Важно обстоятелство обаче е, че и едните, и другите ще се избират в рамките на 31-те многомандатни избирателни района (МИР), които от своя страна ще бъдат разделени на 120 едномандатни (ЕИР).

"В събота свикваме Национален съвет на партията и ако той одобри подготвения законопроект за смесена избирателна система, го внасяме в парламента", коментира във вторник Нинова.

"Ние сме последователни хора. Поне от четири-пет месеца говорим за смесена система и че позицията ни е за смесен мажоритарна и пропорционална система. Затова и тогава обявихме, че след като мине гласуването на референдума, ние ще си внесем предложението за смесена система“, заяви Нинова. По думите ѝ законопроектът е подготвен от специална група от конституционалисти, математици, специалисти. Тя поясни, че ако той бъде приет в събота, ще бъде внесен в Народното събрание до седмица – две.

Нинова коментира, че БСП не го е внесла по време на дискусиите за мажоритарната система, защото според нея това не е била истинска дискусия: "Това беше политически театър, в който не искаме да участваме".

Тя допълни, че гласуването на проекта, внесен от ГЕРБ е било "политическа договорка" на една партия, която го внася, но всъщност не иска да се приема. "Искаме да сме чисти пред хората", каза тя.

Предложението на БСП за смесена избирателна система би могло да получи подкрепата и на ДПС, и на "Обединени патриоти".

Споделяне

Още от България