Никой не се е захващал с толкова обхватни реформи

Никой не се е захващал с толкова обхватни реформи

"Нито едно правителство в последните двадесет години не се е захващало с толкова обхватни реформи в различни сфери, които се провеждат в ситуация на тежка икономическа криза, увеличаваща трудностите при тяхното реализиране." Това заявява правителството на ГЕРБ в своя отчет за първата си година в управлението, публикуван в четвъртък.

В началото на документа се посочва, че европейското развитие на страната e процес, който променя живота на българските граждани и ще направи условията на живот в страната съизмерими с тези в другите държави членки на Европейския съюз.

"По тази причина правителството на европейското развитие на България постави и следва основната си цел - реализиране на европейското бъдеще на страната ни", се казва в отчета.

Специално внимание в него се отделя на извършената "обективна оценка" на състоянието на държавата и резултатите от управлението на предходните правителства. "Вярната и точна диагноза" посочила на кабинета на бойко Борисов "правилните стъпки", а "внимателният анализ на принципите на предишните управления" му показали реалните причини за натрупаните проблеми.

"Корупционните практики, злоупотреби и примери за неефективно управление на средства надминаха очакванията ни и разкриха тревожно състояние на страната, за което никой не предполагаше в началото. Оказа се, че няма област, която да не се нуждае от реформи. Правителството прие предизвикателството чрез непопулярни мерки и със силна воля да постави началото на промяната", се изтъква по-нататък в документа.

По преценка на правителството една година след встъпването му във властта, "въпреки съпротивата, реформите в държавната администрация, здравеопазването, образованието, отбраната, дипломатическата служба, съдебната система и управлението на публичните финанси вече са необратим процес".

Стартираните реформи в здравеопазването, социалното осигуряване, образованието, културата са структурни, позволяват повишаването ефективността на тези сектори и поставят основите за правилното им развитие, се твърди в документа.

Според правителството, най-важното, което то е успяло да промени, е стилът на политическо поведение и отговорността на управляващите. Водещи принципи в действията му са прозрачността и диалогичността, а цялата политика на правителството се основава на икономическа обоснованост и ефективност на решенията.

Запазване на фискалната и финансова стабилност на страната, на данъците на сегашното ниво и на бюджетния дефицит до 3 на сто от БВП са сред приоритетите на правителството  за втората година управление, е записано още в отчет на Министерския съвет. Други приоритети на кабинета за следващата година са
запазване стабилността на валутния борд, продължаване на подготовката на страната за членство в Еврозоната.

Кабинетът ще посвети усилията си през следващата година на изпълнението на мерките и дейностите, заложени в Пътната карта за изграждане на газопровода "Южен поток", на изпълнението на ангажиментите по изграждането на газопровода "Набуко" и на газовите връзки с Гърция, Сърбия и Румъния. Предстоящи за
следващата година от мандата на кабинета са иницииране на разговори за изграждане междусистемна връзка с Турция, стартиране на конкурси за проучване и добив на газ на територията на България.

Преструктурирането на проекта за АЕЦ "Белене" в посока повишаване на неговата атрактивност за балкански и европейски инвеститори и избор на консултант и стратегически инвеститор за изграждането централата, насърчаване на конкуренцията на пазара на електроенергия, работа по създаване на електроенергийна борса
в България и въвеждане на нови правила за търговия в Закона за енергетиката, също влизат в приоритетните  планове на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България