Никой от осемте кандидати не внесе оферта за търсене на газ в блок “Терес“

Вероятно ще се обяви нов конкурс за сондирането в дълбоки води при облекчени условия

Никой от осемте кандидати не внесе оферта за търсене на газ в блок “Терес“

Никой от осемте потенциални кандидати да търсят нефт и газ в дълбоките води на Черно море в блок “Терес“ не е внесъл оферта до изтичането на крайния срок 9 май. Това научи Mediapool от източници, запознати с провеждания от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) конкурс.

 

От ведомството казаха, че предстои да обявят официалната информация за хода на процедурата, която бе за издаване на петгодишно разрешително за търсене и проучване на нефт и газ в терена от 4032 кв. км площ в дълбоките води на акваторията ни.

 

Конкурсът бе обявен в началото на януари и документация за участие купиха осем компании, чиито имена обаче не бяха обявени, а бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи само, че сред тях са петте най-известни европейски петролни компании и американска. По неофициална информация на Mediapool сред проявилите първоначален интерес е имало и руска фирма, както и компаниите, които вече проучват съседния на “Терес“ блок - “Хан Аспарух“.

 

За терена “Хан Аспарух“, който е близо до румънската граница, миналия август бе подписан договор за проучване с консорциум между френската “Тотал“, австрийската OMV и испанската “Репсол“. Блокът е разположен до потенциално голямо находище на газ в северната ни съседка, което се изследва от консорциум на OMV и американската “ЕксънМобил“. Това е била и причината работещите в “Хан Аспарух“ да се интересуват и от граничещия “Терес“.

 

На “Терес“, който е разположен и до “Силистар“, обаче са правени малко предварителни проучвания за наличие на нефт и газ и потенциалният инвеститор ще трябва да разработи много обхватна и скъпа програма за изследователско сондиране, твърдят геолози от БАН. Дълбочината и особеностите на морското дъно в блока също си казват думата и това е една от причините кандидатите да се откажат от подаване на оферти за сложен терен, в който не е ясно какви количества газ и при какви условия на добив ще се открият, за да бъде рентабилна търговската дейност в “Терес“.

 

Проблем за потенциалните кандидати обаче се оказали и тежките условия, които им поставя държавата като критерии, на които трябва да отговарят, сред които и размера на банкови гаранции за работната програма на проучванията и др., твърдят запознати с процедурата.

 

Затова вероятно ще се обяви нов конкурс при облекчени условия, но това изглежда ще е задача на следващия редовен кабинет.

 

Въпреки провала на този конкурс, от МИЕТ продължават да се надяват на проявен интерес към друга стартирала процедура за търсене и проучване на нефт и газ в дълбоките води на Черно море - тази за блок “Света Марина“, който също граничи на север с “Хан Аспарух“. Процедурата за търсене на кандидати да сондират в терена с площ от 1.612 кв. км също бе обявен през януари 2013 г. Досега не е съобщавано да има заявен интерес.

 

Очаква се в скоро време да се обяви и конкурсът за разрешително за търсене на нефт и газ и в блок “Омуртаг“, който обаче е разположен на сушата в областите Велико Търново и Търговище.

 

Разработването на местния добив на газ бе сочен често за основен приоритет на подалото оставка правителство на ГЕРБ като начин за намаляване на зависимостта от вноса на руски природен газ и сваляне на цените на синьото гориво на вътрешния пазар. Режимът за издаване на разрешителни за търсене и проучване у нас обаче се оказва доста тежък дори за големи световни компании от бранша.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?