Мая Манолова:

Никой в БСП не обсъжда предсрочни избори, тази заявка е абсурдна

"Автентичната енергия за протестите вече след три месеца се поизчерпа"

Мая Манолова, сн. БГНЕС

Никой в БСП не е обсъждал възможността през май догодина заедно с европейските избори да бъде проведен и предсрочен парламентарен вот. Това обяви в интервю за БНТ в четвъртък заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

 

Тя определи като "абсурдна" вероятността левицата да направи заявка за избори през 2014 г. и отрече да има затопляне в отношенията между съпартийците ѝ и бившите управляващи от ГЕРБ.

 

Само преди ден председателят на БСП Сергей Станишев обяви, че партията ще подготви декларация с "национални приоритети", в която да се включат и четирите парламентарно представени партии. Подобна заявка преди месец и половина даде и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

"Няма никакви задкулисни договорки с ГЕРБ. Никой от БСП не преговаря с ГЕРБ. И заявка за избори през май от страна на БСП е абсурдна. Ясна е нашата подкрепа за правителството на Пламен Орешарски. Това, което очакваме, особено на старта на предстоящия политически сезон, е правителството да продължи да си върши работата, да изпълнява своите ангажименти, да работи в интерес на хората. А хората имат много проблеми. И в момента България и политическият живот нямат нужда от политиканстване, имат нужда от правене на ясни политики в интерес и на бизнеса, и на работещите, и на социално слабите, и на пенсионерите, и на младите семейства", изложи традиционната за социалистите теза Манолова.

 

Не пропусна и да уточни, че БСП всъщност не подкрепяла кабинета "Орешарски" "заради самата власт", защото "за нас тя не е самоцел". "Има смисъл, единствено и само ако правителството на Пламен Орешарски, ако парламентът работят за хората и изпълняват нашата предизборна програма", добави тя.

Подобно на колегата си Спас Панчев, който преди дни неумело се опита да прокара една от идеите на "Плана Сидеров" срещу големите търговски вериги в страната, Манолова също подхвана любимата тема на лидера на "Атака", отбелязвайки, че още в началото на новия парламентарен сезон "влиза антимонополното законодателство, което е изключително важно за хората, тъй като българите станаха роби на монополите през последните години".

По повод намеренията на ГЕРБ да преустанови бойкота си и да се върнат в парламента с претенциите да получи 1/3 от председателските места в комисиите, социалистката с насмешка отхвърли подобна вероятност.

"Очевидно това няма как да се случи. Добре е, че те се връщат в парламента, добре е, че на старта на есенния сезон демонстрират желание за работа. Но аз бих им казала, че би следвало да си овладеят апетитите в рамките на това, което им се полага според парламентарната практика като опозиционна партия. Не е било партия, която е в опозиция, политическа сила, която е в опозиция, да претендира за една трета от местата в парламентарните комисии", отбеляза зам.-председателят на НС.

Запитана дали управляващото мнозинство не е готово на компромиси в името на това парламентът да заседава в пълен състав, Манолова приветства решението на ГЕРБ, добавяйки, че "ние с удоволствие ще работим в рамките на парламентарните процедури, на парламентарната практика и в интерес на българските граждани с вас (ГЕРБ – бел.ред.)".

"Вероятно нещо съм се разсеяла, защото необичайно затопляне аз лично не съм усетила и не съм видяла. Да, ГЕРБ разбират демокрацията по един-единствен начин - ако Бойко Борисов е начело на правителството, Цецка Цачева е начело на парламента и ако имат шефове във всички парламентарни комисии", заяви тя в отговор на въпрос дали все пак не е забелязала сближаване между двете най-големи партии напоследък.

Социалистката не пропусна да развие и познатата си теза за протестиращите срещу правителството, които "с редовното си участие в протестите получиха сериозни суми". Помолена да сподели какви са източниците ѝ на информация тя контрира лаконично: "Не казвайте, че вие нямате такава информация. Вече няма български гражданин, който да не знае, че протестите се стимулират и подкрепят от едно ядро..."

Водещият обаче настоя втори път Манолова да каже дали разполага с някакви сигурни доказателства, на което тя заяви: "Аз не мисля, че това е главното, че това е акцентът. Има и хора, които от първия момент протестират искрено, защото вярват, и са прави да вярват и да искат, в това, че България трябва да има едно прозрачно, честно, харесвано от всички управление. Тези хора имаха своите конкретни поводи, излязоха на улицата. Но, извинявайте, според мен като че ли енергията, автентичната енергия за протестите вече след три месеца се поизчерпа. И сега ще се разчита основно на организаторите и режисьорите на протестите, които изхабиха достатъчен и финансов, и политически, и организационен ресурс и просто така няма да се откажат".

След това напомни за това как лично е отворила вратите на парламента за "гражданското общество" без обаче да засяга темата за това, че сред преговарящите с нея граждани се забелязваше сериозно присъствие на подкрепящи правителството, като Бисер Миланов – Петното, например.

"Няма как човек да свикне и с омразата, която се излъчва от част от протестиращите, с агресията. Но, от друга страна, аз не искам да омаловажавам и продължителното участие на хората, които искрено са на улицата, защото наистина искат едно по-добро управление. И според мен в този смисъл протестите изиграха и ще продължат да играят своята важна роля, защото за първи път едно управление има реален граждански коректив, който е на улицата и който следи стриктно правителството и парламента всеки ден. Така че аз не мога да не уважавам тези, които по собствена воля отделят от времето си и от енергията си и искрено вярват в това, за което са излезли на улицата. Но не мога и не искам да си затварям очите и за тези, които стоят зад кулисите на протестите, които влагат финансов ресурс, организационен", продължи Манолова.


"Това са, разбира се, хипотези ваши, няма доказателства", реагира водещата, след което зам.-председателят на НС я апострофира: "Не, това не са хипотези, това са факти, които се знаят от всички български граждани".

По отношение на серията от уволнения по средния и високия ешелон на изпълнителната власт в последните дни, Мая Манолова отказа коментар, тъй като това било "изключителен приоритет на правителството". Добави единствено, че не ставало въпрос за политическа чистка, напомняйки как ГЕРБ са направили същото през 2009 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?