Никой в МВР не е виждал "взривните устройства" на протестиращите

Снимка: БГНЕС

Столичната полиция не е изземала взривни устройства от палатковите лагери на протестиращите по време на разчистването им на 3 септември. Това става ясно от отговори на самото МВР, представени по дело, заведено от гражданското движение БОЕЦ. От организацията са поискали по Закона за достъп до обществена информация данни колко и какви взривни устройства са открити и колко разследвания са образувани. От МВР не са им отговорили. Затова е заведено дело, в рамките на което от полицията признават, че такива не са открити.

"Широко прокламираните палаткови лагери като свободна форма на протест в един момент се оказаха много добро прикритие на част от протестиращите за складиране на самоделни взривни устройства, на част от твърдите предмети, които хвърляха".

Това заяви на 3 септември шефът на столичната полиция Георги Хаджиев. Рано същата сутрин полицията разчисти палатките на "Орлов мост" и пред Ректората. Предишната вечер полицаите пред Министерския съвет бяха "бомбардирани" около час преди да им са даде заповед за арест на провокаторите. Впоследствие самите униформени се чудеха защо ръководителите им са чакали толкова време. В крайна сметка бяха арестувани и невинни хора, сред които журналистът Димитър Кенаров, който бе пребит. В социалните мрежи се появиха снимки на полицай, въоръжен с бокс, както и кадри на брутални арести.

МВР не е открило никакви самоделни бомби при разчистването на палатките. Това става ясно от справките, представени пред съда. Информация е събрана от всички девет столични районни управления. Отговорът е един и същ – взривни устройства не са открити, разследвания не са образувани.

"Това е достатъчно, за да разобличим лъжите на МВР и СДВР! Чакаме и съдебното решение, убедени сме, че ще осъдим за пореден път СДВР! Мафията е способна на всичко, за да запази престъпната си власт. Ръководството на СДВР излъга и оклевети протестиращите граждани, за да обслужи и запази властта на Борисов, Пеевски, Гешев и мафията!", написаха от БОЕЦ.

Те твърдят, че ще сезират инспектората на МВР заради думите на Хаджиев. Според тях той е уронил авторитета на силовото министерство "принизявайки по този начин институцията до кафява медия".

Споделяне

Още от България