Никола Филчев: Делото "Октопод" е режисирано като цирк

Едвин Сугарев: Филчев се прави на по-луд, отколкото е

Никола Филчев: Делото "Октопод" е режисирано като цирк

Този, който е режисирал делото "Октопод" като спектакъл, прави циркове, заяви в неделя вечерта пред Нова телевизия бившият главен прокурор Никола Филчев в коментар за участието си като свидетел в процеса срещу бившия кадрови офицер от ДАНС и НСС Алексей Петров. Той добави, че по време на разпита в съдебната зала, наблюдаващият прокурор Светлозар Костов се е опитал да му се "подиграва".

Филчев блесна в Съдебната палата в четвъртък, след като обяви, че не си спомня да е бил главен прокурор и не може да разпознае бившия шеф на НСС Атанас Атанасов

"Обвинителният акт няма да го коментирам, нито качеството на обвинението, но известно е, че първото нещо е да бъдат разпитани пострадалите свидетели. Ако има изнасилване, или изнудване, или грабеж, първо се пита жертвата. Тук не се започва с това, а с Филчев, Атанасов и Сугарев", посочи той.

"Не е редно да ми задават въпроса дали съм бил главен прокурор хора, които съм назначавал, повишавал, пращал в командировка. Аз го отдавам това на грешка на разпитващия прокурор. Сценарият на това дело не го определям аз. Отговорът, който съм дал, е според въпроса", коментира Филчев. В отговор на въпрос дали Алексей Петров е бил посредник между него и президента Георги Първанов, Филчев заяви, че това са "клюки".

Той бе попитан за мнение и по настоящите проблеми на българската съдебна система като заяви че упреците на изпълнителната власт към съда са "до голяма степен са неоснователни". Според него проблемите се коренят в прехода.

"Как стана преходът - държавните пари станаха частни, така се влияеше включително и на съда, така възникнаха олигарсите. Съдебната система не е достатъчно ефективна. Олигарсите влияят и върху съда и това има своята обективна основа. Когато политиците разпределяха благата не питаха съдиите дали е справедливо, и когато ги раздадоха, следваха редица промени. И после казаха, а сега съдиите да възстановят справедливостта", коментира Филчев.

Бившият главен прокурор обаче си припомни, че когато е работил с Бойко Борисов като главен секретар на МВР, той е съблюдавал много стриктно закона. "Главният секретар на МВР генерал Борисов уважаваше много законността, уважаваше прокуратурата", заяви Никола Филчев и допълни, че с това трябва да бъде запомнен Борисов, не с репликата "Ние ги хващаме, те ги пускат".

Той одобри създаването на Специализирания наказателен съд, защото това са "стъпки към засилване на държавния контрол". Той обаче призова за намиране на баланса между запазването на правата на хората и контрола върху престъпността. Филчев разкритикува проекта за нов Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество, който въвежда т.нар. гражданска конфискация – конфискация на имущество без влязла в сила присъда.

"Аз не съм противник на този закона, аз съм противник на това да се нарушава Конституцията, на това да се нарушава презумцията за невинност. Вземат ти имуществото, след като съдът установи, че е извършено престъпление с влязла в сила присъда. Тук се прокарва една друга идея, че могат да ти конфискуват имуществото, без да е ясно извършил ли си престъпление. Аз съм против такава идея. Това е моето лично мнение", каза бившият главен прокурор.

Филчев "се прави на по-луд, отколкото е", коментира в същото предаване поетът и общественик Едвин Сугарев. "Че страда от страхова психоза не е тайна, но това е стратегия за избягване на наказателно производство срещу себе си, защото има предостатъчно основания да бъде заведено такова досъдебно производство срещу него", заяви Сугарев.

Смятам, че трябва някои от свидетелите по делото "Октопод" да бъдат привлечени като обвиняеми. Безпокои ме мълчанието на сегашния главен прокурор по случая, каза още Едвин Сугарев. Той добави, че е виждал Алексей Петров единствено в съдебната зала и е свидетел по делото "Октопод", защото е бил в доста близък контакт с убития прокурор Николай Колев.

Споделяне

Още по темата

Още от България