Пълен фарс по делото "Октопод"

Никола Филчев "не си спомнял" дали е бил главен прокурор

"И да съм се сблъсквал някъде с Алексей Петров на улицата, не съм го видял"; "По име познавам Атанас Атанасов, ако го видя, няма да го позная"

Сн. БГНЕС

В пълен фарс се превърна дългоочакваният разпит на бившия главен прокурор Никола Филчев пред Софийския градски съд (СГС) в четвъртък по делото срещу екссъветника в ДАНС Алексей Петров за сформиране на т. нар. банда за рекет и изнудване "Октопод".

Показанията на Филчев бяха наблюдавани лично от двама от неговите най-сериозни критици, които неведнъж са настоявали той да бъде разследван – бившият шеф на Националната служба за сигурност (НСС) Атанас Атанасов и Едвин Сугарев, също свидетели в процеса.

В началото на изложението си пред съдия Румяна Ченалова бившият обвинител №1 заяви, че няма представа за какво е делото, както и че за първи път чува имената на подсъдимите – Алексей Петров, Антон Петров – Хамстера, Марчело Джотолов, Цеко Йорданов, Янко Попов и Кирил Топалов. "Аз не знам кое е това дело. Покажете ми ги", каза Филчев пред съда.

В крайна сметка съдът посочи подсъдимите на свидетеля и той успя да си спомни, че всъщност познава Алексей Петров и Цеко Йорданов с уточнението: "Така на пръв поглед не можах да ги позная."

"Извинявам се за въпроса, г-н Филчев, но в кой период сте бил главен прокурор", плахо започна разпита си наблюдаващият обвинител и шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов, след което прозвуча кратък и лаконичен отговор: "Не си спомням!" Последва въпросът дали изобщо е бил главен прокурор някога, а Филчев отново невъзмутимо заяви: "Не си спомням!"

След това разказа, че за пръв път видял Петров през 1999 г. по време на среща в поделението на баретите, организирана от покойния главен секретар на МВР Божидар Попов. От този момент до 2004 г. Филчев не се бил засичал с подсъдимия като шеф на "Октопода". Костов опита да изясни по какъв повод и като какъв свидетелят е присъствал на срещата, на което той отговори, че бил "на гости", като "главен прокурор".

"Значи все пак сте бил главен прокурор", запита обвинителят, а Филчев заключи иронично: "Така излиза." След това Костов се поинтересува от взаимоотношенията между свидетеля и Петров и дали са поддържали близък контакт във времето.

"За поддържане, никога не съм поддържал. А за срещи, и да съм се сблъсквал някъде с него на улицата, не съм го видял, но в прокуратурата не е идвал", продължи да отговаря в познатия си стил бившият главен прокурор.

Филчев обсъждал с Петров само строителен проект

По думите му след 2004 г. двамата се засичали 3-4 пъти в столичния ресторант "Златния телец", като срещите им винаги били инициирани от бившия шеф на баретите Филко Славов.  Филчев обичал да ходи в това заведение и дори водел със себе си чуждестранни делегации на вечери, "защото там имаше много служители на МВР, бивши и настоящи, и беше спокойно".

По време на вижданията си с Петров в ресторанта двамата разговаряли "единствено и само по повод на изграждането на жилища там (в района на ресторанта в кв. "Лозенец")". В резултат на тези обсъждания покойната майка на Филчев придобила имот, закупен от строителния предприемач Румен Вътков.

"Не съм ходил да гледам имота. Собственост е на... 1/3 на детето ми, а другите 2/3 – на фирма", обясни Филчев в отговор на въпрос чие притежание е в момента къщата. Последва питане на Костов дали към 2001 г. майката на Филчев е познавала Алексей Петров, на което той раздразнено повиши тона си.

"Дай да не си правим майтап с майка ми. Тя е възрастна жена и вече е умряла и няма как да е познавала Алексей Петров, след като вече казах, че аз не го познавам", обърна се свидетелят почти викайки към прокурора.

Ексобвинител №1 призна само за три свои закононарушения

Светлозар Костов отдели сериозно внимание и на контактите между Филчев и убития военен прокурор Николай Колев. По думите на свидетеля двамата имали добри отношения, тъй като били състуденти, познавали се от Варна и един път пътували заедно във влака. Отрече между тях да е възникнал конфликт, след като НСС изготвила доклад, в който се твърди, че Колев е шеф на мрежа за контрабанда на наркотици и оръжие.

"За мен това беше един труден момент, защото НСС информираше, че един редови прокурор от ВКП е шеф на престъпна мрежа и аз нямах друг избор, освен да действам по закон", припомни си Филчев, след което изненадващо изяви желание да разкаже на съда за "едно закононарушение, което извърших заради него".

След огласяването на доклада на НСС Колев отишъл при тогавашния главен прокурор и го помолил полицията да не обискира едно от жилищата му – до хотел "Хемус", тъй като там живеела бременната му снаха и щяла да се стресира. Тогава Филчев разпоредил този адрес да не се проверява, защото ако жената пометнела от шока, той щял да носи отговорност за инцидента.

Без да бъде питан, свидетелят продължи със следващия разказ, в който ставаше дума за това как, след като Филчев разбрал, че Божидар Попов е болен от рак и умира, наредил разследването срещу него, образувано след избухването на "Бръмбаргейт" през 2000 г., да бъде прекратено. Тогава бяха открити подслушвателни устройства в дома на главния прокурор и бяха арестувани ръководни кадри в МВР.

Третото превишаване на власт от страна на Филчев било, когато въпреки отстраняването на бившия градски прокурор и сегашен член на ВСС Нестор Несторов, той решил да изпълни молбата му и да го върне в системата, "защото ми дожаля".

Очна ставка с Атанасов изкара от нерви бившият главен прокурор

След това обясни, че е имал добри отношения с Филко Славов, с когото го е запознал покойният Божидар Попов. Заяви и че по име познава ген. Атанас Атанасов с уточнението: "Ако го видя, няма да го позная." "Идвал е при мен в министерството на правосъдието и това е, което със сигурност мога да си спомня", добави Филчев.

Запитан дали, когато се е срещал с Алексей Петров, е знаел, че той работи под прикритие за закритата през 2008 г. НСС, бившият главен прокурор уточни, че разбрал за това от публично изказване на ексвътрешния министър Румен Петков. Категорично отрече някога да е ходатайствал за назначаването на Петров в службата пред тогавашния ѝ директор.

Само преди ден Атанасов свидетелства пред СГС, че Филчев лично му е звънял по телефона, за да препоръча подсъдимия по делото "Октопод" и е настоявал за неговото назначаване чрез Николай Начев, който впоследствие става водещ офицер на Петров в НСС, а в момента е главен секретар на "Лев Инс".

Заради разминаването в думите на двамата съдия Ченалова разпореди провеждане на очна ставка с участието на Атанасов. Дори и след като бившият шеф на НСС застана на две педи от лицето на Филчев, той отново заяви, че познава човек с това име, но не знае кой е стоящият пред него. След като Атанасов за пореден път обяви, че е разговарял с бившия главен прокурор конкретно за назначаването на Петров, Филчев отново "избухна" в крясъци: "100-процентова лъжа! Кога съм ти се обаждал бе?!"

Иван Костов, Йордан Соколов и Петър Стоянов криели доклад на НСС от Филчев

СГС даде право на двамата да си задават въпроси и Атанасов попита дали Филчев помни изготвена през 1999 г. от НСС секретна справка за корупционни афери със замесени министри от кабинета "Костов" и какви разследвания са били образувани по този повод в прокуратурата.

Бившият главен прокурор благодари за въпроса и разказа, че след като чул за тази информация на службата отишъл лично при тогавашния председател на парламента Йордан Соколов, който му обяснил, че "там няма нищо интересно, но ако искаш, питай Ваньо". След това Филчев потърсил президента Петър Стоянов и бившия премиер Иван Костов, но никой от двамата не пожелал да му даде справката.

Само Костов му предложил да го остави в кабинета си, за да прочете документа, но Филчев отказал, тъй като разбрал, че и тримата нямат желание информацията на НСС да бъде проверена от държавното обвинение. "Този доклад никога не е пращан в прокуратурата", завърши свидетелят.

Съдът проведе още една очна ставка – между Филчев и един от основните свидетели срещу Алексей Петров – Валентин Шотев. Вторият обяви, че е бил съсобственик на ресторант "Златния телец" и многократно е виждал бившия главен прокурор в компанията на Петров. По думите му понякога те сядали в градината. Филчев отново повтори, че се е срещал с подсъдимия едва 3-4 пъти, но никога в градината на заведението, тъй като лесно настивал и гледал да не стои на открито.

В крайна сметка бившият главен прокурор не бе полезен с абсолютно нищо на разследващите, тъй като не потвърди и твърденията в обвинителния акт, че всички жалби на пострадали от действията на "Октопода" са били прикривани от прокуратурата. Филчев заяви, че не си спомня нито една жалба, тъй като си имало бюро "Жалби".

"Известно време шеф му беше Мариана, моя студентка – на Тошко", неясно обясни свидетелят. Дори и след като съдът му предяви жалба на Георги Цветанов, адресирана до него преди повече от 10 години, Филчев не си спомни да я е виждал, а само констатира, че върху нея не е поставен печат на ВКП, което означава, че тя изобщо не е била заведена в деловодството.

Делото "Октопод" – балон пред спукване, който никога повече няма да бъде надут

"Това дело е един балон. Знаете ли как се надува балон? Балонът се надува, има големи очаквания, след това го пускаш, той лети, има радост, аплодисменти, ръкопляскания, после балонът се пука и никога повече не може да бъде надут", заяви извън залата пред множеството съдебни репортери бившият главен прокурор.

Той категорично отказа да дава повече изявления и, придружен от трима добре сложени частни охранители, се отправи към изхода, като през цялото време гардовете му блъскаха, дърпаха и викаха на репортерите да се махат. Пробивайки си път между фотографи и телевизионни оператори, Филчев на няколко пъти покани журналистите на пресконференция, като уточни единствено, че тя ще се проведе в 10.00 часа в понеделник на стълбите на Съдебната палата.

Впоследствие новопривлеченият адвокат в защитата на Алексей Петров – лорд Питър Голдсмит коментира пред медиите, че казусът му е станал интересен, тъй като при ареста на бившата барета полицията показно е нарушила правата му, а след това ръководни фактори в държавата публично са неглижирали презумпцията за невинност, като предварително са го обявили за мафиот. Голдсмит е бивш главен прокурор на Англия и настоящ президент на адвокатската колегия в Англия и Уелс. Съветник е на кралица Елизабет II.

Делото продължава с разпит на останалите свидетели, сред които е и Едвин Сугарев. Алексей Петров, Хамстера, Джотолов, Йорданов, Попов и Топалов отговарят за сформиране и участие в "Октопода", действала между 2004 и 2010 г. Петров е обвинен персонално и за изнудване, придружено с опит за убийство на плевенския банкер Георги Цветанов, за рекет на Валентин Шотев, Пламен Георгиев и Велизар Велизаров, за разгласяване на държавна тайна и за това, че е поръчал на Джотолов да принуди експолицая Николай Динков да вземе кредит от 70 000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България