Никола Филчев се прибира в България

Никола Филчев се прибира в България

Бившият главен прокурор Никола Филчев е подал писмена молба във външното министерство от септември да бъдат прекратени правомощията му на посланик на България в Казахстан. Новината бе потвърдена за Mediapool от министерството.

Филчев изкара две години на дипломатическата длъжност, след като приключи седемгодишният му мандат на главен прокурор.

Дипломатическата кариера на Филчев (пратен в Казахстан, за да е по-далеч от България), ще остане в историята с това, че той се оказа първият български посланик, обявен за общодържавно издирване. През 2006 година Софийският военен съд го обяви за национално издирване, за да се яви като свидетел по делото ''Филчевгейт” за подслушвателните устройства в дома му.

Външният министър Ивайло Калфин тогава внесе яснота, като обясни, че Филчев всъщност вече бил в Казахстан и не се налагало да бъде обявяван за изидирване. След това обаче стана ясно, че Филчев, без да съобщи на никого и напълно погазвайки установения дипломатически ред, е бил напуснал Казахстан. Министърът поиска от бившия главен прокурор и като дипломат негов подчинен обяснение защо е напуснал Казахстан без негово разрешение, а той обясни, че заминаването му се наложило спешно по семейни причини и възнамерява да вземе отпуск.

Потърсен от журналисти за коментари тогава Филчев отговаряше по телефона си с неразбираемо шеговити фрази от сорта на “Тук е плод и зеленчук”, дори напсува репортер от национална медия. Филчев разиграва съда с месеци, като неведнъж поставя работодателя си Калфин в неудобното положение да замазва постъпките му.

Престоят на Никола Филчев на висшата обвинителска длъжност бе белязан от скандални разследвания и политически мотивирани действия и бездействия на прокуратурата. Самият Филчев бе публично набеждаван и във физически и психически тормоз над свои подчинени и други представители на съдебната власт.

Така например в хода на делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, прокурорката от ВКП Нанка Колев (Съпруга на разстреляния военен прокурор Николай Колев – б.р.) свидетелства под клетва, че Филчев е физическият извършител на убийството. Същите показания пред съда даде и Пламен Симов, генерален секретар на Моряшкия синдикат.

Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?