Никола Груевски избягал в Унгария от страх за живота си

Никола Груевски избягал в Унгария от страх за живота си

Бившият македонски премиер Никола Груевски каза, че е избягал в Унгария от страх за живота си. Груевски доминира на политическата сцена в Македония едно десетилетие, а сега е беглец от правосъдието.

Груевски се появи в унгарското посолство в Тирана през ноември миналата година, търсейки убежище, няколко часа преди да трябва да влезе в затвора, за да изтърпи двегодишно наказание за корупция. След това получи убежище в Унгария, а албанските власти обявиха, че той е заминал за страната с унгарски дипломатически автомобил.

В първото си интервю след бягството, разпространено по частната македонска телевизия "Сител", Груевски каза, че е избягал, защото "негови много близки хора" му казали, че "ще бъде ликвидиран" в затвора. Груевски твърди, че преди да получи тази информация, е имал намерение да излежи присъдата, предаде БТА.

"В началото имах намерение да отида в затвора, въпреки че бях политически преследван с някакви напълно луди присъди, които нямат никакво законово основание. В дните, преди да трябва да се явя в затвора, получих информация, според която най-вероятно в затвора има планове за моето ликвидиране", заяви в интервюто бившият македонски премиер.

Информацията за неговото "ликвидиране" дошла от "добре информирани източници в затвора". Груевски обаче не пожела да каже кой е заговорничил за убийството му.

"Не мога да кажа нищо публично в този момент, защото нямам доказателство, с което да го подкрепя. За да обвиниш някого, трябва да имаш силни доказателства. Но аз имах достоверни източници с тази достоверна информация, която ме накара да променя решението си и да напусна Македония, за да потърся убежище на основание политическо преследване", обясни Груевски.

Бившият премиер каза, че е напуснал страната "много лесно" през Албания, преди да стигне до Унгария, където е получил политическо убежище.

"Отидох в унгарското посолство в Тирана, където подадох молба за политическо убежище. Оттам отпътувах за Унгария по маршрут, подготвен съгласно техни вътрешни консултации, заради това, че съм бил министър-председател дълги години. От съображения за сигурност за мен бе по-разумно да бъда откаран някак до Унгария", заяви Груевски.

Той каза, че за да стигне до Унгария е ползвал личната си карта, но не уточни дали с нея е напуснал Македония в посока Албания.

"Не мога да отговаря на този въпрос сега. Ще оставя на властите да разберат, защото те казаха, че ще разследват всичко. След като отпътувах от Албания, използвах личната си карта през цялото пътуване до сръбско-унгарската граница. Влязох в Унгария с документ, издаден от унгарското посолство в Тирана", каза бившият премиер.

Груевски отхвърли твърденията, че македонското правителство му е помогнало да избяга.

"Дали правителството ми е помогнало? Не. Ако можеше, правителството щеше по-скоро да ми направи нещо лошо, отколкото да ми помага", каза Груевски.

Македония издаде международна заповед за арест за Груевски и подаде молба за екстрадиция към унгарските власти. Те отказват да екстрадират Груевски, а той получи убежище в страната, управлявана от Виктор Орбан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят