Никола Груевски ще лежи 2 години в затвора заради покупката на луксозна лимузина

Бившият премиер смята, че е жертва на политическо преследване

Никола Груевски

Бившият македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски отива в затвора, след като двугодишната му присъда бе потвърдена и от Апелативния съд и вече е окончателна.

Той е осъден по така нареченото дело "Танк", че е оказал незаконно влияние за покупката на луксозен правителствен мерцедес за 600 000 евро.

Съдът частично прие жалбата на осъдения за извършването на покупката - бившия помощник министър на вътрешните работи Гьоко Поповски, и намали присъдата му с две години на четири години и шест месеца.

Никола Груевски управлява Македония в продължение на десет години от 2006 до 2016 г. Неговото управление беше белязано от масово подслушване и преследване на политическите противници, изолация на Македония от международната общност и съседите, цензура върху медиите и антиквизация, а също така корупцията. Емблема на тази корупция беше закупуването на супер скъпа лимузина Мерцедес за около 600 хиляди евро, което възмути македонското общество, отбелязва БГНЕС.

Според съда той е оказал влияние върху своите подчинени за закупуването на скъпата лимузина.

Груевски определи като "политически натиск и политическо преследване" решението на Апелативния съд да потвърди присъдата му от две години затвор по делото Танк, отнасящо се за покупка на луксозен правителствен мерцедес, предаде агенция МИА.

"Както знаете, става дума за политическо преследване, за политически монтиран процес", каза Груевски през почивката на съда, който разглежда днес делото Титаник за изборни злоупотреби, по което бившият премиер също е обвиняем.

На въпрос на журналисти дали, за да се спаси по някакъв начин от затвора, ще гласува в парламента за внасяне на поправки в конституцията, свързани с преименуването на страната на Република Северна Македония, бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ каза: "Аз няма да изневеря на народа, народът си каза своето."

Делото "Танк" е първото от петте съдебни дела срещу Никола Груевски, заведени от специалната прокуратура, която беше създадена да разследва обвинения в корупция срещу бившето правителство. Специалната прокуратура бе част от споразумение между политическите партии, постигнато с посредничеството на Европейския съюз.
През 2015 г. излязоха телефонни записи, на които се чуват гласовете на тогавашния премиер Никола Груевски и на вътрешния министър по онова време Гордана Янкуловска.

В разговорите става дума за автомобил "Мерцедес" на стойност около 600 хил. евро.

Двамата обсъждат как да купят лимузината, да бъде с цялостно оборудване и по възможност за задната седалка да има екран. Груевски пояснява, че автомобилът трябва да бъде купен за МВР, а да го ползва той, когато пътува някъде, където няма журналисти, за да не се разбере, че е купен за него.

В един от разговорите Гордана Янкуловска Груевски казва: “Искам да бъде последен модел - Full Mercedes“.

"На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да "разиграем", че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР”, казва Груевски, на което Янкуловска отговаря: “Да, да, така ще бъде. Колата ще се води на МВР".

“Ей, нямаш представа каква фантазия е колата - има и масаж на задните седалки. Няма по-хубава кола в Македония от тази", пояснява Янкуловска пък в разговор с тогавашния шеф на спецслужбите Сашо Миялков.

"Супер, №1, перфектен", казва Гордана Янкуловска.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят