Никола и Сесилия Саркози идват у нас на 4 октомври

Френската президентска двойка Никола и Сесилия Саркоза ще пристигнат на посещение у нас на 4 октомври по покана на българския държавен глава Георги Първанов, съобщиха в петък от "Дондуков" 1. В програмата на визитата на френския президент са предвидени разговори с Георги Първанов, среща с министър-председателя Сергей Станишев, лекция пред студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Първанов ще награди Никола Саркози и неговата съпруга Сесилия с най-високи държавни отличия. Предвидена е и среща с българските медици, за чието освобождаване от Либия президентската двойка на Франция изигра съществена роля.

Участието на Сесилия в преговорите с Джамахирията предизвика противоречиви оценки и тя бе привикана от лявата опозиция във френския парламент да свидетелства за своята роля в тези разговори през специална анкетна комисия. Съпругата на френския премиер обаче не се яви, което в петък бе обяснено от Никола Саркози с неговия отказ.

В интервю за две френски телевизии снощи Саркози обясни, че съпругата му би приела да се яви пред парламентарна комисия, но той е решил, че това не трябва да става, предаде Франс прес.

Сесилия свърши великолепна работа. Но ако някой трябва да се отчита, това съм по-скоро аз, а не тя, подчерта френският президент и изтъкна, че той носи отговорността.

Саркози допълни, че според него генералният секретар на Елисейския дворец Клод Геан, който придружаваше съпругата му в Либия, ще може да даде необходимите разяснения на депутатите. 

Още през август Елисейският дворец отхвърли възможността първата дама на Франция да се яви пред бъдещата комисия, като заяви, че тя е била в Либия като личен пратеник на президента и се позова на принципа за разделение на властите.

Споделяне

Още от България