Николай Бареков предложи да консултира съобщенията на спецсъда

Георги Ушев

Ден, след като спецсъдът предизвика остри реакции в медиите с призива си за "обратна връзка" чрез изпращане за съгласуване на "заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани", шефът на новините в близката до властта ТВ7 Николай Бареков предложи да консултира прессъобщенията на новата структура.

Председателят на съда Георги Ушев се включи по телефона в ефира на телевизията сутринта в четвъртък, за да обяви за пореден път, че става въпрос за недоразумение и той няма никакво намерение да цензурира пресата. Обясни и, че указанията, изпратени до медиите в сряда, всъщност били отговор на журналистическа молба за интервю с членовете на състава, сключили споразумение по дело за наркоразпространение ден по-рано.

"Тя е със средно образование, в момента нямаме пресаташе на съда и тази функция се съвместява от друг служител на съда", заяви Ушев в отговор на въпрос каква е квалификацията на говорителя на спецсъда, на което Бареков чистосърдечно предложи безплатните си услуги - магистратът да му изпраща черновите на прессъобщенията, за да ги редактира като специалист.

Председедателят на спецсъда благодари за идеята и без да поема някакви ангажименти похвали водещия, че ТВ7 е една от малкото медии, които винаги използват официалното наименование - Специализиран наказателен съд, когато отразяват дейността на съдилището.

"Няма да изискваме съгласуване с пресата. Опитахме се да подобрим отношенията си с нея. Не е имало нито един журналист, на който сме се опитали да въздействаме. Извинявам се на всички журналисти, които са се почувствали накърнени от писмото", обобщи в края на интервюто си Георги Ушев.

В сряда ръководството на спецсъда направи неуспешен опит да изясни желанието си да съгласува статии, като първо пусна писмено уточнение, че няма намерение да цензурира медиите, а след това самият Ушев обясни пред "Капитал дейли", че "трябва да имаме някакъв механизъм заглавията на статиите да казват това, което ние искаме да кажем". В крайна сметка съдебният шеф се извини за грешката и подчерта, че няма да иска да чете статии преди да бъдат публикувани.

Споделяне

Още по темата

Още от България