Николай Бареков пусна вентилатора. На ход е Цацаров

Николай Бареков пусна вентилатора. На ход е Цацаров

Николай Бареков отново се активира предизборно, обобщавайки в един сигнал до главния прокурор няколко стари свои сигнала срещу обичайните си мишени – Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев. Този път обаче е добавена новоучредената партия "Да, България", която очевидно е новата мишена. Така той отново вдигна топката на държавното обвинение срещу политици и общественици, които настояват за съдебна реформа. Освен това в партията на Христо Иванов има представители на "Протестна мрежа", които през 2014 г. подадоха сигнал за организирана престъпна група между Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, в резултат на който прокуратурата се задейства главно срещу Василев и образува проверки срещу хората, внесли сигнала.

Бареков признава, че голяма част от данните, които сега подава, не са нови. Той вече бил внесъл пет сигнала по тези въпроси до Сотир Цацаров през 2013 и 2014 година, както и четири сигнала до НАП през 2013 година.

В актуалния сигнал първа тема е сделката по продажбата на "Каолин", която бе собственост на фирма на Прокопиев, който впоследствие я продаде на германската компания "Кварцверке". Бареков уточнява, че НАП вече е била сезирана, но Плевнелиев не бил проверен, защото бил президент. Бареков твърди, че акционерите на "Каолин" са ощетени със 7 милиона лева от прехвърлянето на част от акциите на две кипърски офшорки, които имали "тясна връзка" с Росен Плевнелиев и неговата съпруга Юлиана Плевнелиева.

Втора тема пак е срещата между Плевнелиев и изпълнителния директор на ЕВН Щефан Шишковиц във Виена през 2014 г. През същата година прокуратурата за кратко започна незаконна проверка срещу президента Плевнелиев за държавна измяна по повод тази среща. Сигналът отново бе на Бареков. Тогава проверката бе прекратена заради имунитета на държавния глава, а не заради самата абсурдност на сигнала.

По този въпрос конституцията казва доста ясно, че президентът не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на конституцията. Т.е. Плевнелиев няма как да бъде обвинен за свършеното от него като президент след изтичането на мандата му. Отделен е въпросът какво има да се проверява в една официална среща на държавния глава с шефа на голяма европейска компания.

В сигнала на Бареков се говори и за два договора на фирмата на Росен Плевнелиев "Линдер - Ирис Имобилиен" ООД от 1999 година.

Единият е сключен с офшорната фирма "Inox Management Limited" и е за анализ на пазара на недвижими имоти. Цената на договора е била 110 000 долара. Бареков казва, че собственик на офшорката е бил Плевнелиев, което означава, че той се е договорил със себе си. Той подозира, че така Плевнелиев е укрил данъци в особено големи размери. Първата съпруга на Плевнелиев Вероника фигурира в сигнала до прокуратура, защото през 2011 г. е станала управител на "Inox Management Limited". Не става ясно какво отношение е имала тя към договора 12 години по-рано

Пак през 1999 г. "Линднер - Ирис Имобилиен" е сключила консултантски договор с офшорката "Белингъм Дивелъпмънтс Лимитид" за 259 000 долара. Тази сделка вече е проверявана от НАП и не са открити никакви нарушения, но Бареков се оплаква, че Плевнелиев не е санкциониран.

В случая компетентността на Бареков очевидно не е била достатъчна, за да установи, че дори да има нещо нередно в тези два договора, то абсолютната давност за образуване на дело е изтекла преди осем години.

Всичко тона не пречи на Бареков да твърди, че има "основателното предположение", че Плевнелиев "съзнателно е извършил отклонение от данъчното облагане, като е укрил реално получен доход в особено големи размери - 259 000 щатски долара, който доход следва да подлежи на деклариране и данъчно облагане".

Връзката между всичко това и "Да, България" е намерена в лицето на Юри Катанов, който е член на контролния съвет на партията и член на Съвета на директорите в "Алфа финанс холдинг".

"Моля да предприемете необходимите действия по извършване на надлежна и обстойна проверка на релевантните данни относно функционирането на организирана престъпна група в състав : Иво Георгиев Прокопиев, Росен Асенов Плевнелиев, Юлиана Плевнелиева, Вероника Плевнелиева и Десислава Недкова. Която група е имала за цел избягване на данъчно облагане в особено големи размери, за което си е послужила чрез извършването на измами, борсови спекулации, злоупотреба с влияние и други забранени от закона способи", завършва сигналът.

Важен щрих от мотивацията на Бареков е поведението му след подаването на сигнала срещу Плевнелиев за срещата във Виена. През август 2014 г. той моли президента да направи нещо да оздрави КТБ, която финансираше щедро Бареков първо в качеството му на директор и водещ в ТВ 7, а след това при създаването на партия под негово лидерство, както и предизборната ѝ кампания.

В онзи момент Бареков декларира: "Разбирам, че моите квалификации за него не са били премерени и са нагнетявали още повече обстановката. Въпреки всичко президентът устоя и в момента е единствената институция. Сигналите срещу него са били използвани от медийните бухалки на фамозния и небезизвестен Делян Пеевски, за да се разчистват сметки с президента. Сега на мен ми се случва същото, което тогава се случи на него."

Дела за клевета срещу Бареков са подавали Иво Прокопиев и Бойко Борисов, но те бяха спрени заради евродепутатския му имунитет. Междувременно Бареков подаде сигнал през 2015 г. срещу премиерския съветник Яне Янев. Съдбата на сигнала остава неизвестна.

През септември 2014 г. НАП установи разминаване от 520 хил. лева в личните доходи на Николай Бареков. Той би трябвало да плати над 30 000 лева данъци върху тази сума.

През август 2016 г. прокуратурата образувала досъдебно производство за финансирането и на партията на Бареков "България без цензура". Става дума за набирането на дарения преди последните избори за Европейски парламент. Там партията на Бареков успя да набере най-много пари от дарения – близо 1.2 млн. лв. от около 500 души. По-голямата част от средствата за ББЦ са дошли от крупни дарители, внесли по 10 хил. лв.

За известно време Бареков бе изчезнал от публичното пространство, но през последните седмици отново е активиран - учреди нова партия и шества из медиите, "бандиран" с тениски с лика на Левски и Ботев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?