В жалбата си срещу потвърденото му на първа инстанция уволнение:

Николай Кокинов иска съдът да се "изолира" от скандалния разговор в Банкя

Бившият градски прокурор смята, че е можел да обсъжда висящо дело, щом не го е правил публично

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) да се "изолира" от съдържанието на скандалния разговор между бившия премиер Бойко Борисов, ексградския прокурор на София Николай Кокинов и бившия аграрен министър Мирослав Найденов в дома на лидера на ГЕРБ в Банкя, записан на 15 април м.г. и впоследствие анонимно разпространен в медиите.

Това иска самият Кокинов от 5-членния състав на ВАС, пред който атакува първоинстанционното решение на съда от края на м.г., с което бе потвърдено уволнението му от системата, разпоредено от Висшия съдебен съвет (ВСС) непосредствено след избухването на скандала.

Както и в първата му жалба, основният аргумент на бившия обвинител е, че думите му от записите на въпросния разговор не трябва да се взимат предвид от магистратите, тъй като става въпрос за незаконно СРС, съобщава в петък сайтът "Правен свят".

Аргументите на ВСС за изхвърлянето на Кокинов от магистратурата бяха, че по време на разговора си е позволил да изнася данни от висящо разследване (срещу Найденов – бел. ред.), че е търсил покровителството на Борисов в желанието си да оглави Софийската апелативна прокуратура, както и за това, че е отправял обидни квалификации към свои колеги и журналисти.

"В конкретния случай съдебният състав не е взел предвид факта, че разговорът е проведен не на публично място, а в дома на г-н Бойко Борисов и то по покана на последния. Не е взет предвид факта, че публичното оповестяване на факта за състоялата се такава лична среща не е по вина на г-н Николай Кокинов – той не е целял подобен резултат, а най-малкото е могъл да го предвиди", контрира обаче защитничката на Кокинов Петя Милкова в жалбата до ВАС.

От този извод на практика излиза, че според дългогодишния ръководител на единствената прокуратура в страната, която се занимава с разследвания срещу представители на високите етажи на властта, изнасянето на данни от висящо производство в частен разговор не е в противоречие с етичните стандарти на магистратите.

Тричленният състав на ВАС, отхвърлил първата жалба на Кокинов, обаче бе на противоположното мнение: "Макар и пряко да не е участвал като прокурор в коментираните производства, жалбоподателят в качеството си на административен ръководител е длъжен да съблюдава визираните норми. Безпристрастността е необходима при осъществяване на всички възложени му функции. Съгласно т. 7.2 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати магистратът не може да използва неправомерно информация, станала му известна при осъществяване на неговите функции".

Освен това върховните съдии отбелязаха в решението си, че "контактите и разговора на Николай Кокинов с бивши представители на изпълнителната власт и високопоставени политици обосновават като негов модел на поведение при упражняване на функциите му на магистрат податливост на влияние и готовност за поставяне в услуга към влиятелни политически фактори с цел кариерно израстване".

"Считаме, че обосновката на изводите на 3-членния състав на ВАС изцяло се крепи на сравнението на отделни реплики от писмените обяснения на участващите в разговора лица, дадени пред ВКП, със съдържанието на разпространения аудиозапис. Ако се изолираме от съдържанието на последния и извършим обективна и изчерпателна преценка на другите събрани доказателства – писмени обяснения на лицата, не бихме могли по никакъв начин да обосновем наличие на твърдяните от наказващия орган нарушения", заключват в жалбата си Кокинов и защитничката му.

В момента бившият градски прокурор се изявява като юридически консултант на адвокат Иво Найденов, тъй като няма право да практикува, защото е дисциплинарно уволнен от ВСС. Ако и 5-членният състав на ВАС отхвърли жалбата му, Кокинов няма да може да се впише като адвокат в продължение на две години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?