Николай Кокинов обжалва уволнението си от прокуратурата

Бившият градски прокурор вече е "приютен в правна кантора"

Николай Кокинов

Върховният административен съд е образувал дело по жалбата на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов срещу уволнението му от системата, което бе наложено през юли от Висшия съдебен съвет. Пред "Правен свят" той обясни, че обжалва наказанието, не защото има намерение да се връща в прокуратурата, а защото иска да получи право да работи като адвокат.

По закон дисциплинарно уволнен магистрат не може да се впише като адвокат в продължение на две години от освобождаването си. На сайта на ВАС все още не е качена жалбата на Кокинов срещу решението на ВСС, за да се видят неговите мотиви. Бившият магистрат обаче обяснява, че основният довод срещу уволнението му е, че Висшият съдебен съвет не се е произнесъл по оставката му като прокурор.

Веднага след избухването на скандала със записа на разговора му с бившия премиер Бойко Борисов, Кокинов подаде две оставки. Първата бе от шефския пост в градската прокуратура, а втората като прокурор. Висшият съдебен съвет обаче прецени, че трябва да образува първо дисциплинарно производство срещу Кокинов, което вече означаваше, че няма как да му гласува оставката. Ако тя бе приета, той щеше да напусне прокуратура с около 100 000 лева обезщетения.

"Обжалвам само наказанието, което ми е наложено от Висшия съдебен съвет – за освобождаване от длъжност. Аз нямам намерение да се върна на работа в съдебната система, но искам да имам възможност да се запиша в адвокатска колегия", каза Кокинов, цитиран от "Правен свят". Той допълва, че е "приютен" в правна кантора, в която официално ще започне работа следващия месец, но отказа да каже коя е кантората.

Крахът на кариерата на градския прокурор на София се случи на 26 април, когато към медиите контролирано изтекоха аудиозаписи от незаконно подслушване на разговора му с бившия премиер Бойко Борисов и разследвания за корупция бивш земеделски министър Мирослав Найденов. Срещата между тримата се е провела няколко дни по-рано в къщата на лидера на ГЕРБ в Банкя.

Темите, които тримата засегнаха в разговора си, са много, но една от най-скандалните бе как да се повлияе върху разследването за корупция срещу Мирослав Найденов, както и кои ще са свидетели по делото. Градският прокурор информира събеседниците си за отворени разследвания, а бившият премиер получи от него нерегламентирано детайлна информация от прокуратурата какво е открила проверката за незаконното подслушване в МВР от времето на Цветанов.

Особено запомняща се беше и репликата на Кокинов към Борисов по повод действията на Сотир Цацаров начело на прокуратурата: "Не ми се подсмихвай, ти си го избира". Другата символна реплика на Кокинов е: "Гърча се като червей", с която той описва положението си в държавното обвинение.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?