В жалбата си до Върховния административен съд

Николай Кокинов прехвърля върху медиите вината за скандала "Банкя"

Николай Кокинов, Сн: БГНЕС

Вината за тежкото увреждане на имиджа на съдебната власт от скандалните разговори в Банкя е изцяло следствие на медийното отразяване на изтеклите записи. Това се твърди в жалбата на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов до Върховния касационен съд. Кокинов обжалва решението на Висшия съдебен съвет да го уволни дисциплинарно от системата. Той е защитаван от адвокат Петя Милкова.

Николай Кокинов бе уволнен от съдебната през юли тази година. Веднага след избухването на скандала със записа на разговора му с бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, той подаде две оставки. Първата бе от шефския пост в градската прокуратура, а втората като прокурор. Висшият съдебен съвет обаче прецени, че трябва да образува първо дисциплинарно производство срещу Кокинов, което вече означаваше, че няма как да му гласува оставката. Ако тя бе приета, той щеше да напусне прокуратура с около 100 000 лева обезщетения.

Малко преди да подаде жалбата си пред ВАС, бившият прокурор обясни, че дори и да спечели делото, няма намерение да се връща в съдебната система. Дисциплинарното уволнение обаче е пречка пред него да започне да практикува като адвокат през следващите две години.

В жалбата му пред ВАС се твърди, че съдебният съвет е взел решението за уволнение, без да направи обективен анализ на фактите. В подкрепа на това твърдение се посочва, че още преди окончателното решение по казуса ВСС е излязъл с позиция по темата. В нея се казва, че без значение дали записът от Банкя е манипулиран или не, то на съдебната система са нанесени тежки и непоправими вреди.

Ключово е твърдението, че самият запис е направен в нарушение на правата на трима събеседници, защото не е законно разпоредено специално разузнавателно средство. Поради тази причина ВСС няма право да налага наказания, позовавайки се на записа, а само на събраните показания по дисциплинарното производство.

Адвокатът на Кокинов развива тезата, че бившият прокурор по никакъв начин не е допринесъл за тези вреди, защото веднага след появата на записите е подал оставка от ръководната си позиция и от самата съдебна система.

"Изводът, който се налага, е, че ВСС още преди да образува дисциплинарното производство срещу Николай Кокинов, е приел, че е налице уронване на престижа на съдебна власт. В този смисъл нито обясненията на г-н Кокинов, нито търсенето и намирането на обективната истина биха повлияли върху този неблагоприятен резултат", се казва в жалбата на адвоката на Кокинов.

В документа се допълва, че увреждането на имиджа на съдебната власт не е следствие от делата на магистрата, а заради този, който е разпространил записа.

Крахът на кариерата на градския прокурор на София се случи на 26 април, когато към медиите контролирано изтекоха аудиозаписи от незаконно подслушване на разговора му с бившия премиер Бойко Борисов и разследвания за корупция бивш земеделски министър Мирослав Найденов. Срещата между тримата се е провела няколко дни по-рано в къщата на лидера на ГЕРБ в Банкя.

Темите, които тримата засегнаха в разговора си, са много, но една от най-скандалните бе как да се повлияе върху разследването за корупция срещу Мирослав Найденов, както и кои ще са свидетели по делото. Градският прокурор информира събеседниците си за отворени разследвания, а бившият премиер получи от него нерегламентирано детайлна информация от прокуратурата какво е открила проверката за незаконното подслушване в МВР от времето на Цветанов.

Особено запомняща се беше и репликата на Кокинов към Борисов по повод действията на Сотир Цацаров начело на прокуратурата: "Не ми се подсмихвай, ти си го избира". Другата символна реплика на Кокинов е: "Гърча се като червей", с която той описва положението си в държавното обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България