Николай Малинов: Делян Пеевски беше дясната ръка на Цветан Василев

Шефът на ”Русофили” обиден на бившия собственик на КТБ, че се отметнал от общите им проекти

Николай Малинов

Делян Пеевски беше дясната ръка на Цветан Василев, обяви в сряда председателят на движение "Русофили" Николай Малинов, който преди ден бе обвинен в шпионаж в полза на две руски неправителствени организации.

Квалификацията "шпионин" е обидна за мен в личен план, коментира той пред бТВ.

Според повдигнатото му обвинение, той е изнасял информация за две руски организации - "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ), приемайки срещу заплащане да им служи като шпионин с цел тайно проникване на руски интереси в България. Това се е случвало в продължение на 10 години. В шпионския скандал бе замесен и бившият собственик на КТБ Цветан Василев, както и руският олигарх Константин Малофеев, който е близък на руския генерал Леонид Решетников. Последният получи десетгодишна забрана да влиза в България. Разследващите твърдят, че Малинов е обсъждал как оръжейният завод "Дунарит" може да остане под контрола на Василев чрез прехвърляне на собствеността му към бизнесмена Емилиян Гебрев. В момента Гебрев е с повдигнато обвинение заради опита му да придобие "Дунарит". Съществуват и сериозни подозрения, че руски агенти са замесени в опит за отравянето на оръжейния бизнесмен през 2015 г. През последните години имаше неистови опити за овладяване на "Дунарит" от офшорната фирма Viafot, представлявана от адвокат на депутата Делян Пеевски.

Кабинетите им бяха един срещу друг, Пеевски беше дясната ръка на Василев

Малинов, който е бивш депутат от БСП, заяви, че се познава с Делян Пеевски, а с Цветан Василев го е запознал тогавашният премиер Сергей Станишев.

"Делян Пеевски и Цветан Василев имаха кабинети един до друг - той му беше дясната ръка", посочи Малинов. 

"Това, че съм следил сделките, свързани с Цветан Василев – ами, да! Следя ги – тези, които купиха предприятията му – те трябва да бъдат преследвани. За намерение ли ме преследват?", запита Малинов пред бТВ.

Не съм получавал лично пари от Малофеев. Аз го запознах с Василев

Той каза, че е запознал банкера Цветан Василев с Константин Малофеев: "Това лошо ли е? Какви са техните отношения – не знам и не ме интересува. Поводът беше, че Цветан Василев беше оставен на улицата, с риск да загуби живота си и семейството си – помоли за връзка с влиятелни кръгове в Русия".

Малинов заяви, че се познава с Константин Малофеев от няколко години: " Ние сме единомишленици, по еднакъв начин разбираме как да се структурира нашият свят – ние се борим за традиционни ценности и многополюсен свят".

Главният "русофил" в България обаче уточни, че той лично не е получавал пари от руския олигарх.

Малинов допълни, че се чувства обиден от поведението на Василев, защото общите им проекти пропаднали, след като банкерът се е отметнал.

"Девет месеца и половина аз не бях вписан като собственик на ТВ7, а всеки ден влизаха рекламни средства, те си управляваха и си правеха, каквото искат. Една чистачка не можех там да назнача и аз се отказах от проекта заради Цветан Василев", обясни Малинов.

Той влезе и в управлението на финансираната от КТБ телевизия ТВ 7 през 2015 г., докато вървяха битките за преразпределението на собствеността ѝ след срива на банката.

Такива обвинения у нас за последно са повдигани през 1978 г.

Малинов разказа и как е бил арестуван в понеделник, навръх 9 септември. Разследващите са дошли в дома му в 7 ч. сутринта и са преобърнали къщата му.

"Аз съм притеснен за моите съратници и другари, защото ние сме доста голям екип. Притеснен съм за децата и съпругата си, но тези неща отминават. Не искам да обвинявам никого", каза той.

По думите му такива обвинения са повдигани за последно в страната ни през 1978 г.

"Следвайки своята кауза и убеждения, аз напуснах БСП. Едно от обвиненията е защо съм имал намерение да правя партия. Аз не знам да имаш намерение да е подсъдно. Защо съм имал намерение да направя комплект от телевизии – идеята ми беше политематична и детска телевизия – аз се занимавам с телевизия от 20 години", поясни Малинов.

По отношение на останалите посочени от прокуратурата за действащи лица в "шпионската" афера, той заяви:"Емилян Гебрев не го познавам по никакъв начин - прокуратурата трябва да докаже своите обвивния и аз мисля, че тя няма да се справи с тази задача. С Леонид Решетников сме големи приятели, познаваме се от 1995 г. Проф. Станилов ме е запознал с него".

Председателят на движение "Русофили" допълни, че не е организирал срещи между него и български политици.

"Български политици, когато са искали връзка с него – съм давал телефона и да се оправят.  Венци Стефанов ми иска телефона и направиха среща с Корнелия Нинова. Аз за тази среща не знаех, а ми я приписаха на мен. Според мен, на тази среща е обсъждан кандидатът на БСП за президент", коментира бившият политик

Кой е главният "русофил" Николай Малинов

Председателят на движение "Русофили" Николай Малинов е и бивш член на БСП и участник в ръководството ѝ, бивш депутат от 40-ото и 42-ото Народно събрание и бивш издател на партийния официоз "Дума". Той е представител за Балканите на 11 рускоезични телевизионни програми като "Первый канал всемирная сеть", ТВ "Центр", "Охота и рыбалка" и др.

Малинов е разпитван по делото за източването на КТБ. Пред разследващите той разказва, че се е срещал с Цветан Василев, за да иска съдействие за депутата от ДПС Делян Пеевски. "Молил съм за съдействие от негова страна за забавени плащания от Делян Пеевски за разпространение на вестника. Понякога г-н Василев ми съдействаше за решаването на този проблем, а друг път ми казваше, че не е негова работа. Имали сме и една тристранна среща с Цветан Василев и Делян Пеевски, на която се разбрахме, че ще си сътрудничим и няма да си създаваме проблеми", казва Малинов на разпита, цитиран от "Капитал".

Веднага след като "Капитал" публикува тези показания през юни 2018 г., във в. "Монитор" излезе публикация срещу Малинов със заглавие "Ортак на БГ Мадоф (Цветан Василев - бел.ред.) острие на Кремъл", която пресъздава едно към едно тезата на прокуратурата от разследването за т.нар. шпионаж.

Малофеев, Решетников, "Двуглав орел", РИСИ и ...бизнес интереси

През 2017 г. Малинов е награден с орден от асоциацията за руско историческо просвещение "Двуглав орел", ръководена от руския "православен олигарх" Константин Малофеев в близко сътрудничество с Леонид Решетников, бивш кадър на руското разузнаване и бивш ръководител на Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ), който се занимава с геополитически анализи и е подчинен пряко на президента Владимир Путин.

Малофеев е известен като спонсор на проруските сепаратисти в Източна Украйна и името му фигурира в списъка със санкции на ЕС и САЩ. Присъствието му в "черния списък" вероятно е една от причините да се осуетят негови бизнес планове в България. През 2015 г. той не скри, че помага на Николай Малинов да купи ТВ 7 (която бе финансирана от собственика на КТБ Цветан Василев и фалира малко след нея), но това не се случи. По това време самият Малинов също даде гласност на интереса си към придобиване на ТВ 7.

Освен това Малфоеев е бил в контакт с банкера Василев, както стана ясно през 2015 г., когато свързаният с руския олигарх бизнесмен Дмитрий Косарев обяви, че притежава контролния пакет на БТК и оспори сделката на Спас Русев за телекома.

Иначе "Двуглав орел" проповядва възраждане на монархията в Русия като империя, основана на православието. Организацията е твърд привърженик на Путин.

Името на Решетников особено нашумя покрай интригата, че на среща с Корнелия Нинова той е препоръчал кандидатурата на Румен Радев за президент. Нинова отрече подобна намеса. Известно е, че социологът Живко Георгиев е направил аналитично изследване за профила на печелившия кандидат-президент, в който през 2016 г. се е вместила персоната на Радев.

Подозренията са, че една от мишените на сегашната операция срещу "Русофили" и Решетников е президентът Радев, който да бъде политически дискредитиран. Не е изключено управляващите да поискат и импийчмънт на Румен Радев, набеждавайки и него за руски шпионин.

Споделяне

Още по темата

Още от България