Николай Малинов отрече да познава съдията, когото САЩ обявиха за корумпиран

Според него санкцията на САЩ срещу Миталов цели влошаване на българо-руските отношения

Николай Малинов отрече да познава съдията, когото САЩ обявиха за корумпиран

Не познавам съдия Андон Миталов и не съм опитвал да контактувал с него, каза обвиненият в шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов по повод новината от САЩ, че съдия Миталов от Специализирания наказателен съд е българинът, на когото се налага забрана за влизане в САЩ заради корупция.

Миталов е съдията, който през октомври миналата година разреши на Малинов да отиде в Русия, където получи орден от президента Путин.

Американският държавен секретар Майк Помпео обяви в сряда, че "в качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България".

Николай Малинов коментира в четвъртък пред бТВ, че САЩ не са посочили, че съдията е наказан заради неговото пътуване до Русия.

Той призна, че няма представа дали неговите адвокати са контактували със съдия Миталов.

"От изказването на Помпео не става ясно за какво съдията търпи това наказание, прави впечатление, че наказание се налага на съпругата му и на децата му", каза Малинов.

Той попита защо Америка се занимава с този въпрос и нейна работа ли е това.

"Когато САЩ ни консултира и помага за нещо, мисля, че е редно в тези взаимоотношения и България да може да консултира Америка. Такава обратна връзка, обаче, не се вижда. Още при срещата си с Тръмп, Борисов каза, че е обсъждана тази ситуация с пускането ми в Русия, за да бъда награден с орден от президента Путин. Тогава Борисов не е могъл да обясни пред Тръмп тази ситуация. Защо този случай се коментира на такава среща?", попита Малинов.

Той каза, че не се познава със съдия Андон Миталов и съобщи, че друг съдия наскоро му е отказал да пътува.

"Процедурата така е устроена, че обвиняемият няма връзка със съдията и не е ясно как е определен той по делото. Миналата седмица същият този съд – друг съдия, отказа да ме пусне да пътувам, въпреки че показах множество покани от видни хора. Съдът ми отказа с мотива, че това са незначителни събития, въпреки че поканите ми бяха от Франция, Сърбия, и пр. В този смисъл, в каква позиция САЩ заема страна по казуса? Не познавам дори правните механизми, по които съдията ме е пуснал, нито някога съм контактувал с него. Вчера вечерта се чухме с адвоката ми, попитаха ме защо не съм им казал за казуса. Предложих им тази дискусия, ако е интересна за обществото, да се поканят хора и тази дискусия да продължи. Процедурата за пускането ми в Русия задължава прокурорите да бъдат питани, и те са питани", допълни той.

Досега от прокуратурата твърдяха, че съдията не ги е попитал, дали може Николай Малинов да пътува до Русия.

Председателят на движение "Русофили" каза още, че никога не се е опитвал да въздейства финансово на съдия Миталов. Освен това никъде не ставало ясно дали забраната за влизане на семейството му в САЩ е заради неговия случай.

"Ако има доказателства за неговото корумпиране и зловредно влияние, нека се покажат документите по това, за да не стане излишно хвърляне на обвинения без изобщо да има доказателства за тях", призова Малинов.

"Този, който определя нещата в България, е българският съд. Как бихте погледнали на този казус - човек, обвинен в шпионаж в полза на Русия, да бъде пуснат и да получи орден?. Какъвто и да е диалогът между страните, нормалността трябва да остане. Санкцията от 50 000 лв. е предостатъчна, за да ми бъде наложена и допълнителна санкция да не пътувам. Това, че се върнах, опровергава всички твърдения, че ще се укрия. Ако исках да се укрия, нямаше да се върна. Аз съм патриот и политически деец и искам да докажа правотата си в България", каза още председателят на "Русофили".

Според него действията на САЩ унижават България, защото САЩ се поставят над българския съд.

Според Малинов санкцията на САЩ срещу съдия Миталов и прогонването на руски дипломати от България цели разваляне на българо-руските отношения. Всичко това по думите му е част от хибридна война. Досега Русия отговори по един брилянтен начин, смята той.

Обвиненият в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов е единственият, който е споменавал името на депутата Делян Пеевски при разпитите си по делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), видно от разследване на Антикорупционния фонд, публикувано през ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от България