Николай Марков: Новият Закон за НСО ще узакони нередностите, вършени досега

Николай Марков: Новият Закон за НСО ще узакони нередностите, вършени досега

Досега Националната служба за охрана (НСО) е работила в условията на правен вакуум, но вместо да запълни тази празнина, новият Закон за НСО ще узакони вършените досега нередности. Такова мнение изказа бившият офицер от НСО Николай Марков в неделя пред БНР.

"Когато има вакуум на законодателство, регламентиращо дейността на НСО, се дава възможност на хора, които имат повече власт от други да своеволничат, включително и служители. Честа беше практиката хора, употребили алкохол, да карат, защото автомобилите на НСО не се спират за проверка. Законът за движение по пътищата изключва ли автомобилите на НСО или които и да е автомобили в държавата от спазването на Закона за движени по пътищата? Новият Закон за НСО узаконява всичко, което се е вършило досега. Всички нередности, които са вършени, са вписани в правен вид, така че те вече имат право на това", каза Николай Марков.

"Вменени са военни и полицейски правомощия на всеки служител по силата на този закон. Даването с лопати на правомощия на когото и да е в държавата невинаги води до добър резултат. Същото е по отношение на широката преценка на служителите да имат законово основание да преценяват виновност на пътното платно. Това е абсурдно, защото нито един служител няма такава квалификация", коментира още Марков.

Спорният нов закон за НСО бе приет основно с гласовете на ГЕРБ и ДПС, след което президентът Росен Плевнелиев го пусна, въпреки призивите на граждански активисти да наложи вето. По-голямата част от неофициалните коментари са, че този закон е поредната отстъпка, направена от управляващите спрямо ДПС, чийто почетен председател Ахмед Доган се ползва от услугите на държавните гардове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?