Николай Методиев - Пилето се размина с глоба за заплаха срещу двама полицаи

Николай Методиев - Пилето се размина с глоба за заплаха срещу двама полицаи

Административно наказание – глоба в размер на 700 лв. за заплаха срещу двама полицаи получи в сряда от Софийския районен съд Николай Методиев – Пилето, който е сочен за един от големите контрбандисти на китайско карго у нас. С решението си магистратите признават Пилето за виновен, но на практика досието му става чисто, тъй като административните наказания не са по смисъла на присъда от Наказателния кодекс (НК).

В обвинителния акт се твърди, че през юли 2003 г. в складова база край с. Горни Богров, Пилето е принудил двама полицаи да нарушат служебните си задължения, защото “ако не се свърши работата, много хора ще изгорят и първите ще бъдат те  и техните семейства”. Пилето им обещал, че ще  бъдат “унищожени, ако нещо се разчуе”, защото  няма кой друг да го предаде освен тях, твърди още прокуратурата.

Заплахата била отправена към служителите на реда, за да не му противодействат, докато се разпломбират охраняваните камиони и ремаркета и се разтоварят стоките от тях. В пледоарията си прокурорът поиска седемгодишна ефективна присъда.

Въпросните камиони с китайско карго били вкарани контрабандно в страната, според държавното обвинение, за което на Пилето са му повдигнати отделни обвинения.

По документи хванатите тирове на Пилето карали строителни изолационни материали, за които митата са до 3000 лева. За голям контейнер китайски потребителски стоки дължимите към държавата суми са поне 80 000 лева, което обяснява интереса към тази контрабанда.

Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията, контрабандата на китайски стоки се контролира от три-четири лица, сред които е и Пилето, смятан за близък на Константин Димитров – Самоковеца, застрелян преди няколко години в Амстердам.

Запознати с дейността му твърдят, че негови хора до продължават да внасят необезпокоявани различни стоки, декларирани или по занижени цени, или като занижени количества, или като друг вид артикули.

Месеци след като медиите гърмяха за разследванията срещу Пилето и описваха детайлно контрабандните му дейности и успехите на МВР срещу него, Николай Методиев блесна като светска фигура с популярния клуб “Неро” в столичния квартал “Иван Вазов”. Там често могат да бъдат забелязани луксозни ламборджинита и ферарита, нерядко одумвани в светските хроники.

Споделяне

Още от България