Николай Младенов беше приет от новия президент на Египет

Министърът на външните работи Николай Младенов се срещна във вторник с новоизбрания президент на Египет Мохамед Морси.

“Взаимоотношенията между България и Египет почиват на силни и дългогодишни връзки, а днешните срещи са важен импулс за разширяването на сътрудничеството между двете страни“, заяви Младенов след срещата.

"За последните 20 години България натрупа ценен опит в прехода от тоталитарен режим към демокрация. Искаме да използваме и споделим този опит - и добър, и лош, за да сме полезни на Египет. Надявам се преходът в Северна Африка да е поне толкова успешен, колкото беше в страните от Централна и Източна Европа", коментира българският външен министър. Той допълни, че е важно резултатите от прехода – политически и икономически - да са осезаеми за египетските граждани, защото всички страни от региона гледат към Египет.

“Впечатлен съм от силната воля на президента Морси да изгради демократични институции”, заяви още Младенов. Той връчи на египетския президент писмено послание от българския президент Росен Плевнелиев и официална покана да посети страната ни.

Младенов се срещна и с министъра на външните работи на Египет Мохамед Камел Амр, с когото обсъдиха актуалната обстановка в региона, както и развитието и разширяването на икономическите и културни връзки между двете страни.

Младенов разговаря и с генералния секретар на Лигата на арабските държави Набил Ал-Араби. Двамата споделиха оценките си за ситуацията в Сирия и с близкоизточния мирен процес. Министър Младенов изрази подкрепата на ЕС за прекратяване на кръвопролитията в Сирия. Той апелира Египет да играе водеща роля в изпълнението на плана за преход в Сирия като важен регионален фактор и държава член на Лигата.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?