Николай Младенов: България е за пример в ромската интеграция

"Българските граждани във Франция, включително и тези, които са от ромски произход, не са препятствие в отношенията на двете страни", заяви външният министър Николай Младенов след среща с френския министър по европейските въпроси Бернар Казньов в София.

Според Младенов в последните години България е показала много успешни политики в областта на образователната интеграция и в областта на здравеопазването, които са пример за много други страни.

Бернар Казньов посочи от своя страна, че позицията на сегашното правителство на Франция по въпроса за ромите от Румъния и България във Франция е различна от позицията на предишния кабинет.

"Ние желаем силно да се разреши въпросът за ромите, в контекста на спазване, на зачитане на правата и на много внимание по отношение на човешкото измерение на проблема. По тази причина премиерът на Франция взе решение, така че да мобилизира всички френски министерства, за да даде възможност при най-добри условия да се интегрира ромското население във Франция", посочи Казньов.

Той каза, че Франция е заявила намерение да участва в работна група, предложена от еврокомисаря Вивиан Рединг, така че да се стигне до решаване на ромския въпрос на европейско ниво.

Париж втвърди тона към България и Румъния, след като получи критики за разтурянето на ромски гета в страната. Френските власти вече поискаха официален отговор от двете балкански страни защо не са интегрирали ромското си население.

Около 15-20 хиляди ромски имигранти живеят във Франция в окаяни лагери край градовете, които френските власти започнаха отново да разтурят. Огромната част от тези роми са от Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от България