САЩ призоваха ЕС за решителност срещу Хизбула, Израел не очаква бърза мерки

Николай Младенов е за "ясна и категорична" реакция на европейско ниво

Разделение в ЕС дали да бъде призната проиранската групировка за терористична

Николай Младенов, сн. БГНЕС

САЩ не спират с призивите си към Европейския съюз да признае за терористична организация проливанската Хизбула, която българското разследване свърза с атентата в Бургас. Не се очаква обаче да последва бърза реакция на съюза, поради разделението между страните членки по въпроса.

В понеделник външният министър Николай Младенов представи пред европейските си колеги данни от разследването, като от външно министерство още в аванс съобщиха, че София няма да предлага конкретни мерки или санкции срещу Хизбула, нито на тази среща ще бъдат взети някакви решения.

Преди началото на срещата на външните министри на ЕС в понеделник Младенов коментира в Брюксел, че очаква политическа дискусия за мерките на колективно ниво, които да предпазят ЕС от подобни атентати. Според него България има виждания и идеи по какъв начин може да продължи тази дискусия, но решението ще бъде колективно на 27-те държави.

"Нашата реакция на европейско ниво трябва да бъде ясна и категорична, за да можем да се предпазим от подобен тип действия", посочи Младенов.

На този фон израелският вестник "Аарец" коментира, че макар десетки европейски държави да са изразили подкрепа за доклада от българското разследване, ЕС точно сега няма желание да се заеме с Хизбула и ще трябва да мине време преди да предприеме мерки.

Младенов със срещи във Франция и Германия за Хизбула

Николай Младенов коментира от своя страна още, че има страни, по-скоро склонни да обсъдят какви мерки да бъдат предприети срещу военното крило на тази организация, други смятат, че трябва да бъдат посочени отделни индивиди и на тях да бъдат наложени санкции, а има и държави, които мислят, че на цялата организация следва да бъдат наложени санкции.

Той добави, цитиран от БТА, че съществуват различни възможности - включване на организация или на отделни хора в забранителния списък на ЕС, а също и възможности по линия на Европол или на Евроджъст.

Българският външен министър каза още, че тази седмица ще има срещи в Германия и Франция, които имат резерви към предприемането на мерки срещу Хизбула.

"Мисля, че посланието, изказано от Берлин в последните дни, беше много ясно и категорично - ако се докаже отговорността за случилото се в Бургас, не може да има политически съображения, с които да се отбягва категорично решение", каза министърът.

Миналата седмица германски политици и анализатори призоваха за мерки срещу Хизбула, но няма позиция на официално правителствено ниво в тази посока.

България разбули терористичните дейности на Хизбула

САЩ и Израел от години настояват пред Европа за мерки срещу проиранската групировка, като след атентата в Бургас подновиха призивите си.

"След повече от шест месеца разследване българското правителство обяви на 5 февруари, че вероятно Хизбула е отговорна за атентата в Бургас. Това е важно, защото държава от Европейския съюз, в случая България, посочи с пръст Хизбула и разбули терористичните дейности на организацията", коментира съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Барак Обама Томас Донилън в авторска статия за вестник "Ню Йорк таймс".

"Европа трябва да действа единно и решително и да добави Хизбула в списъка на ЕС с терористични организации, защото само така ще се гарантира, че Бургас е последната успешна операция на движението на европейска земя, пише Донилън.

Според него, ако не е била случайната смърт на атентатора, вероятно още щяло да се обсъжда кой е извършителят на тази ужасяваща атака. Но българското разследване отново показа на света онова, което Хизбула от години се опитва да скрие - че продължава да извършва терористични нападения в чужбина срещу цивилни.

Донилън посочва, цитиран от БТА, че през последното десетилетие ливанското шиитско движение старателно е прикривало терористичната си същност и се стремеше да убеди света, че се интересува само от политика, че осигурява социално благоденствие и защитава Ливан.

Илюзия е обаче да се говори за Хизбула като за отговорен политически играч, продължава Томас Донилън.

Той подчертава в "Ню Йорк таймс", че сега, когато българските власти извадиха наяве терористичния дневен ред на организацията, европейските правителства трябва да отговорят бързо. Те трябва да разбият оперативните ѝ мрежи и свързаните с нея престъпни начинания, да пресекат потоците от финансова помощ за нея и да осъдят лидерите ѝ заради терористичната им дейност.

Израел очаква да мине време преди ЕС да предприеме мерки

След като докладът беше огласен, САЩ, Великобритания, Холандия и Израел полагат дипломатически усилия да накарат ЕС да наложи санкции, но според израелското външно министерство в най-добрия случай Франция може да се съгласи да включи няколко високопоставени представители на Хизбула в своя списък на терористите, но не и цялата организация.

Според Ерусалим ще е нужно дълго време преди да има европейско действие срещу Хизбула, тъй като за това е нужно съгласието на всички 27 държави членки. Известно е, че Франция и Италия се противопоставят на санкциите от страх, че това ще предизвика дестабилизация на Ливан, а Германия също е предпазлива.

Споделяне

Още по темата

Още от България