Николай Младенов: МО изоставя сталинисткото мислене

Николай Младенов: МО изоставя сталинисткото мислене
Промените в Закона за отбраната минаха в четвъртък на първо четене в парламента. Ревизията в закона става едва няколко месеца, след като тройната коалиция го прие "спешно" в края на мандата си.

Военният министър Николай Младенов заяви, че промените имат за цел да прекратят "сталинисткото наследство" в начина на мислене и разбирането, че БА е "черна кутия, в която нещо влиза, нещо се случва и нещо излиза".

Промените в закона пренаписват т.нар. интегриран модел на Министерството на отбраната, който има за цел да бъде избегнато дублирането на функции между политическото и професионалното ръководство, като въвеждат нова длъжност в МО - "постоянен секретар по отбраната”. Въвеждат се и антикорупционни текстове, като например Народното събрание да одобрява проектите за инвестиционни разходи над 100 млн. лева. От друга страна се премахват текстове, които дават определени социални преференции за военните.

Депутатите ще имат пет дни да предлагат промени преди второто четене на проектозакона.

БСП: Промените обезличават военното ръководство

Депутатът от БСП Ангел Найденов заяви, че промените водят до професионално обезличаване на военното командване и доминация на политическото ръководство. По думите на Ангелов дисбалансът, който се създава с въвеждането на длъжността "постоянния секретар", създава напрежение.

Според ДПС пък началникът на отбраната и постоянният секретар имат дублиращи функции.

Военният министър обаче отхвърли и тези критики, като посочи, че двете длъжности ще бъдат равноправни.

Според промените в закона постоянният секретар на отбраната ще бъде цивилно, неполитическо лице, равнопоставено по длъжност на началника на отбраната. Той ще се назначава след подбор от министъра на отбраната, съгласувано с министър-председателя за срок от четири години.

Интегрираният модел на МО се въведе със закона, изготвен от бившия военен министър Николай Цонев, като в дебата тогава се включи и президентът Георги Първанов. Първоначалният вариант на документа бе остро критикуван от Първанов заради орязването на правомощията му като главнокомандващ и принизяването на Генералния щаб до един "апендикс". Тогава президентът заплаши и с налагане на вето. Впоследствие Цонев бързо се "поправи" и върна правомощията на президента. Текстовете за интегрирания модел, които орязват властта на Генщаба, обаче останаха.

До момента Първанов все още не е коментирал по същество новите промени в закона.

От БСП разкритикуваха и орязването на голяма част от социалните преференции за военните. Според Младенов обаче 95% от преференциите са запазени. Въпреки че в закона вече няма да има специална глава за социалната политика, голямата част от текстовете оставали, разпръснати на различни места в документа.

ДСБ иска повече правомощия за премиера по време на война

Депутатът от ДСБ Асен Агов приветства промените в закона, но отбеляза, че трябва да отпаднат или да бъдат променени текстовете, които регламентират командването по време на война или военно положение.

Според него трябва да отпадне Върховното главно командване по време на война, какъвто орган не съществува по Конституция, тъй като по време на война дефакто държавата се превръща от парламентарна в президентска република.

На второ четене депутатът ще предложи цялото оперативно управление в такава ситуация да се съсредоточи в ръцете на МС.

Николай Младенов се съгласи, че по време на война не може да се прехвърля цялата отговорност на един човек, но отбеляза че евентуални промени в този дух могат да достигнат и до Основния закон.

Венцислав Лаков ("Атака") от своя страна предложи и армейските сделки под 50 млн. лева да минават през НС, както и да бъдат регламентирани длъжностите, които могат да бъдат заемани от жени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?