Николай Младенов: Наистина ни се изчерпа търпението към Холандия

Николай Младенов, Сн: БГНЕС

"Наистина ни се изчерпа търпението към Холандия", заяви външният министър Николай Младенов в сряда по повод позицията на Хага срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Така Николай Младенов се включи в острия тон на вицепремиера Симеон Дянков, който обясни по-рано, че Холандия "става за смях и в Брюксел".

След среща с външния министър на Латвия Едгарс Ринкевичс в сряда Младенов отбеляза, че "ако не се съобразяваме с правилата, които сме си заложили по един или друг въпрос в Европа, ще тръгнем надолу".

България и Румъния са изпълнили техническите критерии за членство в зоната за свободно пътуване, но Холандия не ги приема заради липсата на резултати в борбата с корупцията и престъпността.

Холандия обяви, че ще изчака доклада за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния преди да преразгледа позицията си срещу членството на Букурещ и София в Шенгенското пространство. Така дебатите за членството на двете балкански страни трябва да бъдат изместени за следващата година.

Към позицията на Холандия през лятото се присъедини и Германия. На подобно мнение е и Белгия.

Николай Младенов съобщи обаче, че в петък му предстоят разговори с министъра на външните работи на Германия, с който ще обсъди "ненарушаването на правилата, които сами сме си заложили".

Само преди няколко седмици германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих обяви, че Берлин не вижда скорошно присъединяване на двете страни. София обаче до момента твърди, че няма данни, че това е официална германска позиция.

В сряда България получи подкрепа от Латвия. Според външния министър Ринкевич. налагането на допълнителни критерии или използването на политически причини са "неприемливи".

София и Букурещ се надяваха на компромисно решение през септември, което да им позволи да влязат в пространството за свободно пътуване по въздух и вода. Това обаче няма да се случи и основната външнополитическа цел на правителството ще остане мираж за неопределено време.

Споделяне

Още по темата

Още от България