Николай Младенов: Не делим по никакъв начин паметниците – те са част от историята ни

Николай Младенов: Не делим по никакъв начин паметниците – те са част от историята ни

България не дели по никакъв начин паметниците, които са част от нейното историческо наследство, заяви в Страсбург министърът на външните работи Николай Младенов, който в сряда говори пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), предаде БНР.

Той бе запитан от молдовски депутат дали и как България смята да запази паметника на Съветската армия от редовните вандалски актове.

В отговор Николай Младенов каза, че България отдава еднакво значение на паметниците, които са част от историята ѝ и не ги дели. Случаят от последните дни с арт - инсталацията "В крак с времето" министърът определи като интересен опит за артистична интерпретация на историята, който се приема от част от българското общество, но добави, че паметникът вече е възстановен и че правителството взима мерки да запази от екстремистки действия и този и всички останали паметници.

По-рано същия ден руското Министерство на външните работи изрази официално съжаление по повод "неспиращите вандалски прояви срещу Паметника на Съветската армия в София".

"Съжаление будят неспиращите актове на вандализъм срещу Паметника на Съветската армия, разположен в центъра на София, и опитите на представители на някои политически сили да издействат събарянето му", заявява руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Хулигани изцапаха с цветна боя фигурите на воините по един от барелефите на монумента" – така в документа е описан "поредният крещящ инцидент". В края на миналата седмица неизвестен артист "осъвремени" съветските войници от една от скулптурните композиции на монумента в комикс герои, а под тях изписа "В крак с времето".

Руското външно министерство е убедено, че тези действия "не отразяват нагласите на широките слоеве от българския народ, с който ни обединяват многовековни исторически връзки на приятелство, сътрудничество и взаимопомощ".

"Разчитаме официалните власти в страната най-сетне да вземат мерки, за да не се допускат занапред гаври с паметта на съветските воини, паднали в името на освобождението на България и на Европа от нацизма, а виновниците за оскверняването на мемориала да бъдат изобличени и наказани", се казва в официалната руска позиция.

С подобна позиция по-рано излязоха руското посолство в София и група български организации, сред които Българският антифашистки съюз, Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на военноинвалидите в България, Съюзът на сержантите и офицерите от резерва и запаса, Национално движение "Русофили", Форум "България-Русия", Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Съюзът на българските писатели, Съюзът на архитектите в България, Съюзът на филмовите дейци, Съюзът на българските журналисти (СБЖ).

Именно от СБЖ съобщиха, че за сряда вечер пред паметника на Съветската армия са предвидени "митинг и възпоменателен молебен по случай 70-годишнината от началото на Великата Отечествена война".

Преди два дни министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че оцветяването на съветските воини от монумента като американски киногерои е "вандализъм" и "окепазяване" на държавата.

Освен за съветския паметник, Младенов е бил попитан от турски депутат в ПАСЕ за провокациите около софийската джамия. Министърът увери, че са били осъдени от българския парламент и политическата класа у нас, че се търсят извършителите и се прави всичко необходимо за предотвратяване на подобни актове занапред.

Споделяне

Още по темата

Още от България