Николай Младенов очаква България да влезе в Шенген до края на 2011

Николай Младенов очаква България да влезе в Шенген до края на 2011

България очаква да се присъедини към Шенгенското пространство до края на 2011 г., както е планирано, заяви българският външен министър Николай Младенов в интервю за Ройтерс, публикувано в понеделник.

"Надявам се, че до лятото на следващата година официално ще бъдем готови да започнем разговори с нашите партньори от ЕС за влизането ни в Шенген", каза Младенов в словенския алпийски курорт Блед, където участва в Петия стратегически форум.

Досега официалната българска позиция е, че страната ни си е поставила за цел и очаква да се присъедини към Шенген през март 2011 година. В неделя Николай Младенов коментира пред БНР, че влизането на България в този срок зависи от успешното прилагане на новите документи с биометричните данни и успешното приключване на проверките по границите ни.

Младенов коментира пред Ройтерс, че експулсирането на румънски и български роми от Франция няма отношение към присъединяването на България към Шенген.

"За нас е много важно да бъдем оценявани въз основа на това, което реално сме постигнали до момента", добави министърът.

Николай Младенов каза още, че се очаква от Франция да бъдат репатрирани до 150 български роми и че тяхното експулсиране е вътрешен въпрос на Франция.

"Смятаме, че всички граждани трябва да спазват всички национални и европейски законови разпоредби, когато пътуват в други страни. Ако някой гражданин не може да докаже, че разполага със средства да се издържа, жилище и застраховка, тогава тази страна има правото да предприеме действия по този въпрос", заяви Младенов.

По думите му много страни в Централна и Източна Европа, включително България, трябва да предприемат мерки за интегриране на ромските общности. Младенов допълни, че България е решена да подобри социалната си политика, за да помогне да ромите да се измъкнат от бедността.

"Всеки иска да пътува, да търси възможности, но това не трябва да става за сметка на други страни и не трябва да бъде използвано за злоупотреби със социалноосигурителните системи или гостоприемството на други държави", каза още Младенов.

В отговор на твърдения на френски министър, че проблемът с ромите може да отложи влизането на България и Румъния в Шенгенската зона, миналата седмица Еврокомисията заяви, че в критериите за присъединяване към Шенген няма изискване за интегриране на ромското малцинство.

В интервюто си пред Ройтерс министър Младенов посочва, че не може да каже кога България ще кандидатства за присъединяване към европейския механизъм на обменните курсове (ERM 2), което първоначално беше планирано за тази година, но впоследствие беше отложено.

"Надявам се, че когато еврото започне да излиза от кризата като цяло, ще можем да се върнем на този въпрос. Запазваме увереността си в бъдещето на еврото", посочи Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?