Николай Младенов: Провал на преговорите между Фатах и Хамас ще доведе до опустошителен конфликт

Николай Младенов, сн. БГНЕС
Координаторът на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов заяви, че започващият днес в Кайро нов кръг от преговорите за помирение между двете водещи палестински движения, Фатах и Хамас, не трябва да се провалят, защото в противен случай може да избухне "опустошителен конфликт", съобщи ДПА.
 
На 12 октомври Фатах и Хамас подписаха в Кайро споразумение за окончателно помирение, след преговори с посредничеството на египетското правителство. Споразумението предвижда от 1 декември Палестинската автономна власт, контролирана от Фатах, да поеме пълния контрол над ивицата Газа, която от едно десетилетие е управлявана от Хамас.
 
"Два милиона палестинци в Газа силно се надяват, че завръщането на правителството ще подобри живота им", заяви Младенов пред Съвета за сигурност на ООН. "След като са живели в отвратителна мизерия под контрола на Хамас /.../ обстановката е близо до експлозия", посочи дипломатът.
 
В обществените институции на Газа постепенно се завръщат чиновниците от Палестинската автономна власт, министри на образованието, здравеопазването, транспорта вече са пристигнали в Газа, за да възстановят правителствения контрол, посочи Младенов.
 
Но жителите продължават да страдат от липса на ток по 18-20 часа на ден, от достъп до питейна вода, който е ограничен до максимум пет часа на всеки пет дни, както и от недостиг на основни медикаменти, добави той. Младенов предупреди, че провал на преговорите може да доведе до още един "опустошителен конфликт".
 
"Дали този конфликт ще бъде предизвикан от срив на реда и законността в Газа, от безразсъдните действия на екстремисти или от стратегически избор, резултатът ще бъде един - опустошение и страдание за всички", заяви заяви координаторът на ООН за близкоизточния мирен процес.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?