Николай Младенов: Сделката за “Тракия” да спре до изясняване от ЕК

След като Европейската комисия (ЕК) започва разследване на договора за магистрала “Тракия” по допустимостта на държавната помощ, разпореждането със сделката трябва да спре до изясняване на случая. Това заяви българският депутат от ГЕРБ Николай Младенов (ЕНП), който по-рано тази седмица сезира ЕК.

По силата на Договора за членство в ЕС всяка форма на държавна помощ е забранена. По-добре правителството да не взима решение по сделката на заседанието си в четвъртък, каза Младенов в неделя пред БНР.

Той посочи, че българското правителство се ангажира към българо- португалския концесионер с финансова и друга подкрепа, която минава разумните граници и която не е нотифицирана в Брюксел.

През февруари 2005 г. държавата даде без конкурс концесия за стотици милиони евро за изграждане на магистрала “Тракия” на група, за която имаше информация е в близки връзки с министри от тогавашното правителството. Младенов запита дали ЕК ще поиска възстановяването на средствата, отпуснати като скрита помощ от страна на държавата.

Младенов запита ЕК дали ще поиска от властите в София да предоставят информация за новото споразумение за магистралата и дали държавната помощ отговаря на изискванията на ЕС. Помощта от страна на правителството покрива не само изграждането на участъци от магистралата на изключително висока цена, но и монополни концесии за бензиностанции, ресторанти и други услуги. Най-шокираща е третата област на субсидиране - 35-годишна гаранция за евентуални загуби, свързани с експлоатацията на магистралата. Това може да причини загуби на българските данъкоплатци на стойност 400 млн. евро. Международната организация за борба с корупцията Transparency International изпрати свой доклад до ЕК, в който също се изразява безпокойство за начина, по който да били дадени субсидиите за магистрала “Тракия”.

Споделяне

Още от Европа