Николай Младенов се връща предсрочно от Алжир

Министърът на външните работи Николай Младенов се връща предсрочно от Алжир заради подадената оставка на правителството.

 

Той от вчера е на двудневно работно посещение в Алжир, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

 

Той се е срещнал във вторник с президента Абделазиз Бутефлика и с външния министър Мурад Меделси, а за сряда е планирано да изнесе лекция в университета "Дели Брахим" в столицата Алжир на тема "Сигурността в Средиземноморския регион".

 

Николай Младенов заяви пред журналисти, след като бе приет от президента Бутефлика, че основна тема на разговора им е било икономическото сътрудничество, предаде алжирската държавна информационна агенция АПС.

 

"Има много сектори, където сътрудничеството между нашите две страни е жизненоважно, като селското стопанство и строителството", подчерта външният министър и припомни, че приятелските връзки между България и Алжир датират още от времето преди северноафриканската държава да придобие независимост.

 

Българският министър на външните работи е придружаван при посещението си от голяма икономическа делегация, отбелязва АПС. Алжир и София се надяват да дадат нова динамика на своя търговски обмен, отбелязва "Трибюн". Стокообменът между България и Алжир през първите девет месеца на миналата година е оценен на 92 милиона долара, при условие че е достигнал 143 милиона долара през предходната 2011 година. Двете страни изглежда си казват, че има възможност за неговото увеличаване, пише "Трибюн".

 

Николай Младенов съобщи още, че е обсъдил с Абделазиз Бутефлика обстановката в Близкия изток, предаде агенция АПС. Той приветства, по думите му, балансираната и умерена позиция на Алжир по редица въпроси и особено за кризата в съседно Мали.

 

Външният министър предаде на алжирския президент покана от българския му колега Росен Плевнелиев да посети София. Двудневното посещение на Николай Младенов отразява желанието на двете страни, които отпразнуваха наскоро 50-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения помежду си, да задълбочат своя диалог и придадат отново динамика на своето сътрудничество, отбелязва агенция АПС.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?