Николай Младенов става специален пратеник на ООН за Либия

Николай Младенов, сн. БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предложи с писмо на Съвета за сигурност на ООН да назначи специалния координатор на организацията за близкоизточния мирен процес Николай Младенов за специален пратеник за Либия и ръководител на мисията на ООН за подкрепа в Либия (UNSMIL), съобщиха световните агенции.

Не се очаква 15-членният Съвет за сигурност на ООН да изрази някакви възражения срещу кандидатурата, посочва ДПА.

Младенов ще замени на този пост ливанеца Гасан Саламе, който неочаквано се оттегли през март, след две и половина години работа, като се позова на здравословни проблеми.

Оттогава за и.д. специален пратеник за Либия бе назначена Стефани Уилямс, американски експерт по Близкия изток.

През септември Съветът за сигурност на ООН реши длъжността специален представител на ООН в Либия да бъде заменена със специален пратеник на генералния секретар на организацията.

Новите специални пратеници се назначават от генералния секретар на ООН след единодушно одобрение от Съвета за сигурност. Повечето му членове на заседание в сряда призоваха да не се забавя повече процедурата за назначаването на нов специален пратеник за Либия.

Либия е обхваната от хоас след свалянето на дългогодишния авторитарен лидер Муамар Кадафи през 2011 г. Страната се превърна в бойно поле на враждуващи фракции, подкрепяни от външни сили, отбелязва ДПА.

Николай Младенов получи подкрепата на САЩ за поста в Либия. Според постоянния представител на САЩ при ООН Кели Крафт той е най-добрият кандидат за поста. 

Младенов бе министър на отбраната и на външните работи в първия кабинет на Бойко Борисов. 

От 2015 г. Младенов е специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес от 2015 г. и представляваше генералния секретар във всички политически и дипломатически усилия за намиране на решение между Израел и палестинците. 

Споделяне

Още по темата

Още от България