Николай Младенов урежда България да изнася ток за Ирак

Външният министър Николай Младенов обсъди с иракския си колега Хошиар Зебари възможностите за износ на електричество от България за Ирак и проекта на ЕС за газопровода "Набуко", който може да бъде захранван с иракски газ, съобщиха от пресцентъра на външно министерство.

Младенов е поканил иракска делегация от експерти, водена от министъра на енергетиката и петрола Хюсеин ал Шахристани, да посети България за проучване на възможностите за износ на електричество.

С външния министър на Египет Ахмед Абул Гейт Младенов пък е обсъдил ситуацията в Близкия Изток и перспективите пред преките преговори между Израел и Палестина. Потвърдено било, че министър Абул Гейт ще дойде в София за по-обстойни разговори на 11 ноември, а в началото на следващата година министър-председателят Бойко Борисов ще посети Египет. Очаква се да бъдат подписани серия споразумения в областта на труда и социалната защита, културата, науката и образованието.

Близкият Изток беше тема и на разговорите в предишните дни с генералния секретар на Арабската Лига Амр Муса и с външните министри на Израел, Сирия, Кувейт, Катар и Турция.

"В продължение на политиката на създаване на нови партньорства и икономически възможности за България Николай Младенов се срещна също и колегите си от Индонезия, Етиопия, Гана, Нигерия, Уганда, Габон, Грузия и други", съобщиха още от външно министерство.

В началото на следващия месец предстои Николай Младенов да се срещне и с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Споделяне

Още по темата

Още от България