Николай Младенов: Външните министри от ЕС не разбират Израел

Николай Младенов: Външните министри от ЕС не разбират Израел

Външният министър Николай Младенов смята, че европейските външни министри не винаги осъзнават с какво трябва да се справя Израел, а Турция според него реагира "леко пресилено" на случая с флотилията с хуманитарни помощи за ивицата Газа.

В интервю за вестник "Джерузалем пост" на въпроса дали колегите му в Европейския съюз разбират добре срещу какви предизвикателства е изправен Израел, Младенов отговаря: "Не винаги, не. Откровено казано - не. Мисля, че в Европа понякога сме склонни да опростяваме нещата твърде много, може би защото войната, конфронтацията и тероризмът не са ежедневна заплаха за мнозина европейци."

При посещението си в Израел Младенов направи изключително дружелюбни коментари към еврейската държава в момент, в който нормата на поведение към Израел е по-скоро засипване с критики, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

"Според мен приятелите са за това - да бъдат заедно със своите приятели дори когато те имат неприятности", заявява Младенов.

Според него Израел трябва да се постарае повече, за да обясни позицията си пред Европа. "Това е една от причините да дойда тук. Исках да се запозная на място - след цялата история с флотилията - с гледната точка на израелското правителство и изхода от ситуацията, която то си представя", каза външният министър.

Въпреки всичко гарантирането на сигурността на израелския народ не означава, че не може или не бива да се гледа отвъд хоризонта, за да се открие начин за разрешаване на конфликта в дългосрочен план, заявява Младенов и подчертава, че е важно да се вземат предвид и трудностите, които изпитват палестинците.

Помолен да обясни разделението в Европа от гледна точка на отношението към Израел, при което източноевропейските държави като цяло са по-благосклонно настроени към еврейската държава, докато западните са по-критични, Младенов отвръща, че според него това се дължи на факта, че отношенията на бившите социалистически държави в Източна Европа с Израел са по-нови.

Външният министър заявява, че като съседка на Турция България следи внимателно развитието на събитията в нея. Според Младенов промяната в политическия курс на Анкара при Реджеп Тайип Ердоган към по-значима роля в Близкия изток не е свързана с някакво чувство на отхвърляне от страна на Европейския съюз.

"Мисля, че отношенията между Европа и Турция са много здрави и ще продължат да бъдат такива, защото Турция е един от най-фундаменталните ни партньори. Бих искал да видя повече координация между действията на Европа и Турция в региона, за да не се окаже в някой момент, че вървим в различни посоки", заявява Младенов.

Той отбелязва, че според него Турция е реагирала "леко пресилено" на случката с хуманитарната флотилия. "Не съм сигурен до каква степен това е в интерес на палестинците", казва министърът.

Младенов се измъкна от въпроса дали смята израелската морска блокада на ивицата Газа за легитимна, като отговаря, че това е решение, което Израел е трябвало да вземе с оглед на своята сигурност. Той обаче отбеляза, че трябва да се позволи вносът и износът на стоки в Газа, за да се развие местната икономика, което на свой ред ще доведе до обособяването на по-голяма група, която цени мира, тъй като хората ще видят ползите, които носи този мир.

Външният министър избягва директен отговор и на въпроса дали Израел се е обърнал към България с молба да извърши ученията на бойната си авиация в българското въздушно пространство, след като Турция отмени уговорката да предостави своето небе за ученията.

Той заяви, че България и Израел си сътрудничат чудесно в областта на сигурността и отбраната и че по-рано тази година двете страни са подписали меморандум за сътрудничество. Запитан дали този меморандум включва споразумение за извършване на учения на израелските ВВС в България, Младенов отговаря: "Предполагам, че включва доста неща."

Споделяне

Още от България