Николай Младенов започна балканската си обиколка от Скопие

Със срещи в Скопие започва първият етап от обиколката на външния министър Николай Младенов на Западните Балкани. Младенов пристигна там в сряда, на рождения си ден, директно от САЩ.

По време на разговорите в Македонското външно министерство и последвала среща с премиера Никола Груевски Николай Младенов обяви, че стремежът на правителството е България като член на ЕС и НАТО да даде ново начало на политиката си в региона в подкрепа на неговата евроатлантическа перспектива.

На пресконференцията след състоялите се разговори стана ясно, че македонската страна е предоставила своите коментари по българския проект за двустранен договор. Според македонския външен министър Антонио Милошоски е създадена "добра основа за един взаимноприемлив документ".

Македония и България могат да бъдат пример за добросъседски отношения на Балканите, заяви Младенов по време на срещата си с Милошоски, който от своя страна го посрещна с “добре дошъл” на английски език .

Министър Младенов смята, че отношенията между двете страни трябва да се ориентират към бъдещето, а не да са обърнати към миналото.

На съвместна пресконференция двамата министри обявиха новите посланици на двете страни. Новият посланик на Македония Благой Ханджийски е получил агреман от България. Македония е издала агреман за посланик Раковски Лашев.

По-късно Николай Младенов се срещна и с лидера на албанския Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети.

До една година може да започне строежът на македонската част от жп линията Скопие - София, стана ясно след срещата на министър Николай Младенов с македонския премиер Никола Груевски. Следващата година може да започне строежът на участъка от жп линията при Крива паланка. Македония има да изгради около 30-ина километра жп линия до границата, България - около два километра.

Тази вечер на церемония в посолството министър Младенов връчва отличия на 18 македонски граждани, участвали в спасяването на българските туристи при трагичното потъване на кораба "Илинден".

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?