Николай Нанков става зам.-регионален министър

Николай Нанков става зам.-регионален министър

Подалият оставка заради катастрофата край Своге регионален министър Николай Нанков, който отиде в парламента, сега се връща обратно във ведомството като заместник на поелата доскорошния му пост Петя Аврамова. В сряда Народното събрание ще гласува прекратяване пълномощията на Нанков, а по-късно през деня премиерът Бойко Борисов ще го назначи за зам.-министър.

Освобождаването на Нанков от депутатския пост е вписано в програмата на Народното събрание за сряда, а правителствени източници потвърдиха, че същия ден ще стане факт очакваното още след оставката му връщане в Министерството на регионалното развитие като заместник на Аврамова.

Новата министърка още в деня на приемането на поста заяви, че би искала Нанков да работи за нея. "Хора със знание и опит, като Николай Нанков, трябва да бъдат включени в работата, така че за мен ще бъде много ценно да ползвам неговите знания и опит. Той ще бъде един от стълбовете в министерството, ако приеме тази възможност да остане. Засега няма решение по този въпрос", каза в средата на септември Аврамова. Вторият човек в ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов тогава коментира, че назначаването на Нанков като зам.-министър е добро решение, но още не е взето. Кметове също се обявиха за оставането на Нанков като дори не искаха оставкат аму да бъде гласувана. Самият Нанков предпочете да не коментира темата за връщането си във ведомството, а каза, че това не е въпрос на личен избор.

Връщането му във висшия ешелон на  регионалното министерство обаче само по себе си обезсмисля подадената оставка като знак за поемане на политическа отговорност заради вече 20-те жертви на катастрофата край Своге, за която една от версиите на разследването е, че е причинена от некачествения ремонт на пътя.

Докато беше министър Нанков лично отговаряше за пътищата, след оттеглянето му от ведомството Аврамова има съветник по тази тема.

Според запознати не се планира промяна в структурата на ведомството и откриването на четвърти заместник-министърски пост специално за Нанков.

В момента зам.-министрите на регионалното развитие за трима - Деница Николова, Малина Крумова и Валентин Йовев, което означава, че някой от тях трябва да бъде освободен, ако се запази сегашната структура.

Деница Николова отговаря за оперативната програма Региони в растеж и участва в ръководството на Фонда на фондовете за привличане на частни инвестиции в инфраструктурни проекти, финансирани с европари. Малина Крумова отговаря за водната реформа и ВиК-инфраструктурата. И двете са от квотата на ГЕРБ, но Николова, която бе заместник на Лиляна Павлова, се счита повече за експерт, докато Крумова има по-голяма политическа подкрепа в ГЕРБ, въпреки че и тя не е партийна кандидатура.

Предположенията са, че Нанков ще наследи Николова, тъй като Валентин Йовев е във властта от квотата на "Обединени патриоти" и представител на партията на вицепремиера Валери Симеонов – Национален фронт са спасение на България. Той отговаря за кадастъра и инвестиционните проекти в строителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?