Николай Ненчев: Отказът на пилотите да летят е опит за пълзящ преврат

Бившият военен министър иска ДАНС, военна полиция и разузнаването да разследват случая

Николай Ненчев: Отказът на пилотите да летят е опит за пълзящ преврат
Отказът на пилотите от "Граф Игнатиево" да летят е опит за пълзящ преврат, заяви бившият военен министър Николай Ненчев в сряда. 
 
Ненчев призова за бързо разследване от военната полиция, ДАНС и разузнаването. По думите му случаят може да се окаже лавинообразен  и да доведе до други протести и до обтягане на отношенията вътре в структурите на отбраната. 
 
”За да постъпят по този начин, очевидно тези хора имат основание да вярват в една подкрепа, която очевидно е на високо ниво”, коментира бившият министър на отбраната пред БНР.
 
Във вторник сутринта бойните пилоти масово отказаха да летят, тъй като се чувстват несигурни да изпълнят задачите си. Въпреки че военният министър Красимир Каракачанов заяви, че случаят не е ”бунт или стачка”, напрежението в базата е известно отдавна. Пилотите се чувстват обидени от поредното отлагане на проекта за нов тип изтребители и окаяното състояние на наличните съветски изтребители МиГ 29.
 
"Ситуацията прилича на пуч, на пълзящ държавен преврат, опит за дестабилизация на държавата и на правителството, опит за извиване на ръце. Виждам елемент на организация, който на този етап изглежда: направете всичко възможно, дайте ни "Грипен”, допълни Ненчев пред бТВ.
 
В качеството си на военен министър Ненчев беше в конфликт с президента Румен Радев, койтто тогава командваше Военновъздушните сили. Преди две години в знак на протест Радев дори хвърли оставка като командир на ВВС, но след това набързо бе разубеден от премиера Бойко Борисов. През последните месеци държавният глава влезе в челен сблъсък с управляващите заради отказа им да закупят бързо новите шведски самолети "Грипен" и парламентарното разследване на проекта за придобиване на нов тип изтребители. 
 
Ненчев коментира още, че ВВС са останали без изтребители заради забавянето на процедурата по закупуване на нов самолет. Решението му да бъдат закупени 10 нови и ремонтирани  двигатели за МиГ-29 от Русия трябвало да обезпечи преходния период.
 
"По онова време не съм имал никакво съмнение, че ще сключим договор в края на 2016 г. за новите изтребители. Ако бяхме подписали, след година и половина – две щяхме да получим първите самолети”, каза Ненчев.
 
Към момента обаче има проблем  и с поръчаните двигатели за МиГ-овете. Oсем от доставените 10 нови и ремонтирани двигатели от Русия не са приети и вкарани в експлоатация, защото липсват оригиналните формуляри на производителя и така не се знае кога са произведени, колко време са работили и най-важното - какъв е остатъчният им ресурс. 
 
По думите на Ненчев случилото се в авиобазата "Граф Игнатиево" вече е на бюрото на генералния секретар на НАТО.
 
"Ако българските пилоти откажат да изпълняват задълженията си при момент на криза, ако тези хора не се почувстват добре, кой ще защитава националния суверенитет на страната?”, каза Ненчев.
 
Споделяне

Още по темата

Още от България